Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker positiva till att sälja lägenheter

Politikerna i kommunfullmäktige beslutade i går att bilda ett dotterbolag till Gavlegårdarna med uppgift att sälja delar av bolagets lägenhetsbestånd.


Inget parti protesterade mot beslutet.

Utförsäljning av allmännyttans lägenhetsbestånd är en fråga där den politiska debatten har varit stark. Men när Gavlegårdarnas försäljning av 400–600 lägenheter under de närmaste fyra åren skulle debatteras i kommunfullmäktige var det inte många kritiska röster som höjdes.

– Det är ett stort antal fastigheter som ska försäljas och jag vill lyckönska majoriteten. Men jag undrar varför vi måste bilda ett dotterbolag för att sälja, sade Lennart Sjögren, kd.

Han undrade även hur stor vinst rent skattemässigt kommunen gör på att bilda ett dotterbolag till Gavlegårdarna.

Enligt Leif Meijer, m, styrelseledamot i det kommunala fastighetsbolaget, är bildandet av dotterbolaget en formalitet.

– Sättet vi utför försäljningen på kallas för paketering. Köpare vill ofta ha ett färdigt paket, förklarade han och försäkrade att modellen är helt laglig även om den innebär skattemässiga fördelar.

– Vinsten ska vi använda till att underhålla miljonprogrammet och eventuellt även till nybygge på Gävle Strand, sade Leif Meijer.

Enligt Carina Blank, s, är det omöjligt att i det här läget veta hur stor vinsten är med att bilda ett dotterbolag eftersom inga lägenheter är sålda än.

– Vinsten ska användas till att utveckla bostadsbeståndet. Det är inte en återbetalning till hyresgästerna, sade hon under debatten.

Även vänsterpartiet stod bakom beslutet, men varnade samtidigt för situationen som uppstått i vissa storstadsområden där privata hyresvärdar har övertagit enskilda fastigheter.

– Vi vill inte hamna i en situation där privatägda fastigheter förfaller medan allmännyttan underhåller sina, sade Björn Öberg, v.

Enligt Carina Blank sker paketeringen av fastigheterna för att förhindra just detta problem. Hon tror dock att det kan dröja innan försäljningarna av fastigheter blir av på grund av branschens skakiga läge.

– Finns det intresse för att köpa nu är det bra.

Exakt vilka fastigheter och lägenheter som Gavlegårdarna ska sälja är inte klart än.