Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerdrabbning på Borgarskolan

/
  • Van debattör. Moderaternas Tomas Tobé (i rosa skjorta) engagerade sig tidigt i politiken. På fredagen var han tillsammans med företrädare för övriga riksdagspartier på plats i Borgarskolans aula. Från vänster: Jonas Hasselqvist (V), Ellinor Eriksson (S), Bodil Ceballos (MP), Tomas Tobé (M) och Steven Crosson (KD).

– Ni har sparkat lärare för att få råd att renovera Stortorget, sa Moderaternas Tomas Tobé.

– Skilj mellan äpplen och päron, svarade Socialdemokraternas Ellinor Eriksson.

När eleverna på Borgarskolan fick träffa politikerna live möttes de av en politikerpanel som mest ägnade sig åt gnabb och pajkastning. Riktigt underhållande vissa stunder.

Annons

De sju riksdagspartierna var på måndagen inbjudna till paneldebatt på Borgarskolan i Gävle. De olika partiföreträdarna fick visa grönt respektive rött kort på olika snabbfrågor.

Det visade sig att politikerna var riktigt eniga i vissa frågor. Alla partiföreträdare visade grönt för mer skattemedel till välfärden, ökad grön skatteväxling och reducerade arbetsgivaravgifter för unga. Men det fanns också frågor där de olika partierna stod långt ifrån varandra. En sådan fråga var hur Sverige bäst ska få bukt med arbetslösheten bland unga. Moderaternas Tomas Tobé föreslog en form av lärlingskontrakt för unga. Vänsterpartiets Jonas Hasselqvist höll inte riktigt med.

– Vi vill anställa fler människor i offentlig sektor. Vi vill skapa fler jobb i stället för att unga och äldre ska konkurrera mot varandra på arbetsmarknaden, sa han.

”Varför hatar ni jobb?”

Folkpartiets Matilda Sundquist Boox tog till orda:

– Varför hatar ni jobb? sa hon och vände sig mot de rödgröna.

– Tramsigt. Kan ni inte vara lite mer seriösa? svarade Ellinor Eriksson (S).

Men den fråga som Borgiseleverna verkligen gick igång på handlade varken om jobb, ekonomi eller miljön. Den handlade om åldersgränsen på Systembolaget.

Hur kommer det sig att en 18-åring är myndig, får gå på krogen, men inte handla på systemet förrän han eller hon fyllt 20?

Ingen ändring i sikte

Det här var en fråga som politikerna också var helt eniga om. Ingen ändring av åldersgränsen är i sikte.

– Vi vill att människor ska dricka så lite alkohol som möjligt i Sverige, förklarade Jonas Hasselqvist, (V).

Tomas Tobé (M) berättade att han tog sig in i riksdagen vid förra valet på den frågan, då han drev att det bör vara 18-årsgräns på Systemet.

– Men jag fick tyvärr inte med mig mitt parti på det.

Mer läsning

Annons