Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna backar – Selmaskolans elever får skolskjuts

Nu får de rätt till skolskjuts igen.
Det glädjebeskedet får Selmaskolans elever efter att politikerna i utbildningsnämnden backat.

När höstterminen startade fick eleverna på den fristående särskolan Selmaskolan helt plötsligt inte rätt till skolskjuts längre, trots att de hade det under vårterminen.

Föräldrar och skolpersonal har varit kritiska och kraftigt ifrågasatt den indragna skolskjutsen.

Nu kovänder de rödgröna S, V, och MP i utbildningsnämnden och menar att förvaltningen på egen hand har börjat tillämpa en striktare tolkning av skolskjutsreglerna.

– Det är olyckligt. Det är inte bra att det blev så här. Vi skulle ha gjort annorlunda, säger Martin Vadelius (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Allians Gävle, M, C, KD och FP har varit kritiska till att skolskjutsen drogs in för Selmaskolans elever. Även Sverigedemokraterna har drivit frågan.

Under en lång och ganska hätsk debatt på senaste fullmäktigemötet krävde alliansen svar från Vadelius om skolskjutsen.

Efter det, på utbildningsnämndens beredningsmöte, togs frågan upp igen och politikerna kom överens om att Selmaskolans elever skulle få tillbaka sin skolskjuts.

– Vi har jobbat hårt för det här så jag är glad att de rödgröna till slut kunde se till de svagare individernas rättigheter i samhället, säger Lars Widén, ledamot i utbildningsnämnden.

Enligt oppositionen har inte de rödgröna stått fast vid en överenskommelse som slöts mellan politikerna i ordförandeberedning i början på sommaren.

De kom överens om att göra en stor översyn av skolskjutsreglerna i kommunen. Under tiden den genomfördes skulle de elever som haft rätt till skolskjuts enligt de gamla riktlinjerna få behålla den.

– De har inte hållit det avtalet, säger Lars Widén.

Enligt Martin Vadelius beror det på att överenskommelsen var otydlig.

– För förvaltningen vart det oklart vad överenskommelsen innebar. Det har vi förtydligat nu, säger Martin Vadelius.

Så snabbt som möjligt ska elevernas skolskjuts börja rulla igen.

– Jag fick det glada beskedet i går. Det är skönt att det har fixat sig, säger Kicki Kurberg, biträdande rektor på Selmaskolan.

Skolskjutsen är enligt henne viktig träning för eleverna på skolan.

– De måste hålla rätt på sina grejer och veta var de ska kliva av. Det är jätteviktigt.

– Vi har en elev som är jätteglad, som älskar att åka bil. Olika bilar, inte bara mammas och pappas, säger hon.