Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna inte överens om rökförbud

Nästa år får alla kommunanställda fimpa. Åtminstone när de är på jobbet, för politikerna beslutade i går att rökfri arbetstid ska införas i hela kommunkoncernen.

Men debatten blev lång och begrepp som "fascistoida metoder" användes i talarstolen.

Förslaget om rökfri arbetstid har kommunen tagit fram tillsammans med de fackförbund som företräder de anställda. Det har godkänts av kommunstyrelsen och liknande bestämmelser har redan införts i över hundra andra kommuner runt om i landet. Ändå blev det en lång och rörig debatt som splittrade många partier när kommunfullmäktige skulle fatta det slutgiltiga beslutet om att införa regeln från 1 januari 2011.

– Det här är en del av kommunens folkhälsoarbete och ska underlätta vårt förebyggande arbete. Det blir en viktig signal för att påverka ungdomar att inte börja röka, sade Roger Persson (MP).

Albert Gibbs (V) yrkade dock avslag till hela förslaget som han menade skrämmer honom.

– Det här är fascistoida och förtryckande metoder. Det kan vara rätt att säga att arbetsplatsen ska vara rökfri, men därefter är det vars och ens eget ansvar som gäller, sade han.

Men senare under debatten ändrade han sig och anslöt sig till Lennart Sjögrens (KD) förslag om återremiss, som dock röstades ned.

Gunilla de Maré (M) tyckte att förslaget visserligen innehöll vackra och välmenande ord men tog upp problemet med att det inte finns några tydliga straff för den som bryter mot den rökfria arbetstiden.

– Vad händer om jag är med på ett möte och röker på den sedvanliga fikarasten? Får jag inte vara med när sammanträdet fortsätter då eller går det en anmärkning till mitt parti, undrade hon.

Elin Lundgren (S) replikerade:

– Jag utgår från att vi har vuxna människor i vår verksamhet som vill jobba efter de mål man har satt upp. Gör de inte det får det hanteras av närmaste chef, precis som vanligt.

Under debatten var det även flera politiker som ställde sig frågan om hur långt en kommuns regler ska gå.

Vid omröstningen röstade 42 ledamöter ja till rökfri arbetstid. 20 röstade för ett reservationsförslag från Moderaterna och Folkpartiet som innebär att man ska få röka på rasterna. Tre ledamöter avstod från att delta i beslutet.