Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna skolkar från fullmäktige

Samtidigt som kommunfullmäktige har fattat tunga och betydelsefulla beslut, bland annat om en skattehöjning, verkar intresset för politiken ha dalat i höst. Frånvaron har nästan fördubblats inom loppet av tre möten.
– Om fullmäktige har blivit något symboliskt har det gått utför med demokratin, säger Jörgen Hermansson, professor i statsvetenskap.

Under hösten har man för första gången på länge tagit beslut om att höja skattesatsen i kommunen. Men samtidigt har närvaron i kommunfullmäktige rasat. Vid det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige, när man bland annat just höjde skatten, fattades sju av de folkvalda ledamöterna. Bara tre hade hittat en ersättare. Vid mötet i oktober var det ännu glesare. Nio ledamöter saknades och fem stolar stod tomma.

Framför allt är det de lite nyare namnen som hamnar högt i frånvarolistan. Något som statsvetaren Jörgen Hermansson känner igen – samma problem finns i riksdagen, konstaterar han.

– Oftast handlar det om de lite nyare, som suttit en eller ett par mandatperioder, som verkligen borde vara där och lära sig hur det fungerar. I stället blir det en väldig omsättning på de personerna. Ofta slutar man igen efter en eller som mest två mandatperioder, medan andra blir sittande väldigt länge.

Sedan valet 2006 har kommunfullmäktige varit fulltaligt sammanlagt fyra gånger på tretton sammanträden. Den senaste gången var i november 2007 – alltså för ett drygt år sedan.

Socialdemokraterna har tillsammans med centern en stark majoritet i kommunen – och frågorna är ofta i praktiken avgjorda redan när de lämnar kommunstyrelsen. Men Jörgen Hermansson, professor i statsvetenskap vid Uppsala Universitet, ser ändå ett stort problem i att ledamöter frånvarar från kommunfullmäktige.

– Det betyder ju att fullmäktige förlorat i betydelse, annars skulle de gå dit. Då är det väldigt allvarligt. Om fullmäktige har blivit något symboliskt har det verkligen gått utför med demokratin.

Det var ett drygt år sedan socialdemokraterna fyllde alla sina platser – sedan dess har partiet alltid haft en eller flera tomma stolar och under de senaste tre sammanträdena har närvaron rasat ordentligt. Kommunalrådet Magnus Jonsson, håller med om att det är problematiskt.

– Det är ju kommunens högsta beslutande organ, så självklart är det oerhört viktigt att vi har full närvaro från samtliga partier. Men å andra sidan beror det ju alltid på något när man inte kan närvara, säger Jonsson.

När man behöver en ersättare får man använda sig av listan som fanns på valsedlarna inför senaste valet och försöka med de närmaste namnen. Jonsson konstaterar att det, exempelvis vid sjukdom, kan vara svårt att hitta ersättare i tid till sammanträdet.