Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna vill stoppa försöket

Ska testet med bilfria gator i centrum avslutas i förtid efter handlarnas protester? På måndag bestämmer sig politikerna i den känsliga frågan.

– Det var fastighets­ägarna som ville ha det här men nu verkar de inte vilja stå upp för det, säger Carina Blank (S).

Vid ett möte om centrumplanen på torsdagskvällen protesterade många handlare häftigt mot testavstängningen av Norra Rådmansgatan och Norra Kungsgatan förbi Rådhustorget i centrala Gävle. Flera politiker lovade därför att överväga att avsluta provet, som är tänkt att vara oktober ut, i förtid.

– Vi ska ta några dagar till att resonera om det här. Jag tror att vi blir klara med ett sådant resonemang på måndag, säger kommunalråd Carina Blank.

Hon var inte själv med på mötet med handlarna och vill träffa de politiker som var där. Dessutom vill hon ta reda på hur många av de planerade mätningarna som har genomförts innan beslut fattas om att avbryta i förtid.

Beslutet att stänga av fattades av Carina Blank i samråd med det andra S-kommunalrådet Per Johansson.

– Vi har inget egenintresse i det här, utan det var fastighetsägarna som ville ha testet för att få ett underlag för att kunna yttra sig om centrumplanen. Nu verkar de inte vilja stå upp för det, för de kliver inte fram och säger att de vill att testet ska fullföljas, säger hon.

Men Per-Åke Fredriksson (FP), som inte gör någon hemlighet av att han är emot en trafikavstängning, ser inget hinder mot att testet avslutas nu på en gång. Det gör inte Inger Källgren Sawela (M) heller.

– Har Carina Blank sagt ja själv då kan hon säga nej själv också. Ut med det under helgen så att måndag blir en vanlig dag för handlarna i Gävle, säger hon.

Hur viktiga är handlarnas synpunkter?

– Trafikflödena i en stad är jätteviktiga även för handeln, så en förändring kräver en bra förankring. Det är alltid allvarligt om verksamheterna påverkas, men vi lyssnar även på dem som inte tar i från tårna, säger Carina Blank.

Arbetarbladet sökte under fredagen Gabriel Larsson på Marknadsplats Gävle som företräder fastighetsägarna. Daniel Swärdh på Gävle Centrumsamverkan ville inte kommentera huruvida testavstängningen borde avslutas i förtid eller inte.