Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk vågmästare har egen budget

Den politiska vilden och vågmästaren i landstinget, László Gönczi, har ett eget förslag till budget för nästa år.

Man kan säga att det är en önskelista och det block som uppfyller flest önskningar kan räkna med att få hans röst i fullmäktige.

Det politiska läget i landstinget är minst sagt osäkert. Varken s, v och mp som i dag styr landstinget eller oppositionen som består av m, fp, c, kd och sjukvårdspartiet har egen majoritet i fullmäktige.

Med 37 röster mot 37 är det helt jämnt mellan blocken och det innebär att den avhoppade miljöpartisten László Gönczi som har avgörandet i sin hand.

Väljer han att rösta på de borgerligas budget vinner den och då är det deras politik som ska genomföras i landstinget nästa år. Om han röstar med de rödgröna vinner deras förslag. Detsamma gäller om han lägger ned sin röst, för då avgör ordförandes röst och han är socialdemokrat.

– Det är ett dilemma för mig. Det naturliga vore kanske att jag lägger ned min röst, samtidigt så innebär det att den nuvarande majoriteten vinner så hur jag än gör måste jag göra ett aktivt val, säger László Gönczi.

Han har ännu inte bestämt sig för hur han ska rösta. Även om det nu lutar mer åt de borgerliga.

– Grundtanken i den är större valfrihet för patienterna och mer alternativa driftsformer och det tycker jag är bra.

Avgörande för hur han röstar blir om något av blocken går honom till mötes i hans hjärtefrågor. Han vill bland annat ha kvar specialistmottagningarna i Ljusdal och satsa mer pengar på miljö och kollektivtrafik.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, aviserar att de rödgröna kommer att föreslå vissa tillägg till sin budget men ville i går inte säga vilka.

Inte heller om det är för att tillmötesgå Gönczi eller andra partier.

– Vi ska ha ett möte i morgon (läs; i dag) och diskutera det.

Politisk vågmästare har egen budget