Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiskt bråk om fritidsgårdar i Gävle

Ska Unga Örnar få driva fritidsgårdar i Gävle kommun?
Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) tänker lyfta frågan politiskt.
– Jag tycker att det är fel att våra barn i Gävle går till fritidsgårdar som är del av en politisk organisation, säger han.

Det är med anledning av Unga Örnars övertagande av fritidsgården Zebran i Bergby som Lars Beckman reagerar på sin blogg.

Barnorganisationen Unga Örnar är historiskt en rörelse med band till Socialdemokraterna. I dag kallar de sig arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation – men är partipolitiskt obunden.

Trots det menar Beckman att det inte råder några tvivel.

– De går ju ut i valet, i kampanjer och i debattartiklar med Socialdemokraterna. Det är principiellt fel att de ska få driva fritidsgårdar med offentliga medel.

Han drar paralleller till att politiska partier utestängs från skolor och frågar sig hur reaktionerna blir om Sverigedemokraternas ungdomsförbund vill driva fritidsgårdar i Gävle.

Menar du att Unga Örnar skulle försöka påverka barnen politiskt?

– Det kan i alla fall inte uteslutas.

Ulrika Jidåker från Unga Örnar Bomhus tycker att Lars Beckman ska läsa på bättre.

– Unga Örnar är inte en politisk förening. Vi driver frågor som gynnar barn oavsett om det backas upp av Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna eller något annat parti, säger hon, som även har politiska uppdrag åt Socialdemokraterna.

Lars-Göran Ståhl (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tycker att det är skillnad om det handlat om en politisk rörelse, exempelvis SSU, som drivit fritidsgårdarna.

– Vi har diskuterat fritidsgårdarna i nämnden och då har ingen av Beckmans partikamrater i Moderaterna opponerat sig mot att Unga Örnar driver dem, säger han.