Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polyfamiljen lever i trepartnerskap

Den jämtländska granskogen susar förbi bilfönstret.
En Wilmer X-refräng ekar i mitt huvud. ”Ett och ett är två men blir tre när vi blir ett”.
Tre personer som lever tillsammans i ett förhållande, hur kan det vara möjligt? tänker jag lite så där typiskt svenskt.
Jag är på väg för att träffa ”Polyfamiljen”.


Reportaget är gjort av Östersunds-Posten tidigare i år.

En stund senare är jag framme i Strömsund.

Taxibilarna står utanför det stora röda huset. Då vet jag att jag hittat rätt.

Ett nytt kök står ouppackat i hallen och hunden Doris hoppar upp mot benet och vill hälsa.

– Vi är mitt i renoveringen, berättar mamman och visar mig till vardagsrummet.

Pappa 1 hjälper ett barn med tandborstningen och pappa 2 häller upp kaffe.

Nu kanske du undrar vilka dessa är?

Det här är familjen Fridland-Engström med åtta familjemedlemmar: mamma, pappa, pappa och fem barn. De är tre vuxna som lever som ett par, fast de är tre. Låter det annorlunda? Vi tar det från början.

Erik och Linda-Marie träffades när han gjorde lumpen i Jämtland. De fick fyra barn och bodde i Göteborg många år, men flytten till Strömsund för tre år sedan ångrar de inte. Livet blev bättre. Erik blev anställd på taxibolaget och efter något år även Linda-Marie. Hampus hade då varit anställd ett tag. Så de arbetade alla tre på samma bolag.

– Men vi började inte umgås direkt. Förra sommaren bjöd de hem mig och min dåvarande sambo på en parmiddag. Jag tyckte att Erik och Linda-Marie var trevliga och roliga människor, de bästa människor jag träffat. Jag var där hela tiden, säger Hampus.

– Det var för att du var hungrig, säger Erik och skrattar.

Paren åkte även utomlands tillsamman den sommaren.

– Även då märktes det att vi tre umgicks och hade så roligt, säger Hampus.

– Hampus har en dotter och han började ta med våra barn på aktiviteter, berättar Linda-Marie.

– Vi umgicks hela tiden, säger Erik.

– Vi låter som Piff och Puff när de ska berätta något, säger Hampus och alla skrattar.

När det närmade sig julen 2012 blev de alla tre arrangörer av företagets fest. Efter festen var slut skulle de städa men hamnade i bastun i stället.

– Där i bastun hade vi sex, berättar Hampus.

– Dagen efter kändes det mer som en rolig grej, men samtidigt var det så naturligt. Jag och Erik pratade mycket om hur det skulle vara på jobbet på måndagen, säger Linda-Marie.

De skickade ett sms till Hampus den dagen, han kom förbi, de pratade och fortsatte umgås.

– Tankarna gick från början mycket kring att man lever två och inte tre, det var ingen av oss som hade tänkt att vi skulle leva i ett poly-förhållande, säger Hampus.

Förälskelsen tog fart och på nyårsdagen tog Erik fram en husnyckel till Hampus. Sedan dess har de varit tillsammans alla tre.

Rent praktiskt fungerar allt mycket bättre när de är tre, tycker de. Hampus lagar mat, Erik är vaktmästare och Linda-Marie sköter tvätten. Sedan har de tre inkomster.

– När vi lagar mat, diskar, städar, bråkar och storhandlar, gör vi samma saker som alla andra. De flesta tror att vårt förhållande handlar om vad vi gör i sovrummet, säger Linda-Marie.

– Det folk frågar och undrar är ”Hur sover ni, vem ligger med vem”? berättar Hampus.

Och vad svarar ni då, frågar jag.

– Vi sover alla tre i dubbelsängen, om en vänder sig måste de andra också göra det. Vi alternerar vem som sover i mitten och ja, alla ligger med alla, berättar Hampus ogenerat.

När jag undrar om de kan förklara hur det känns att älska två personer samtidigt, ställer Linda-Marie en motfråga:

– Hur ska du förklara hur du älskar alla dina barn? Jag älskar Erik på ett sätt och Hampus på ett annat, säger hon.

Även om kärleken är stark dem emellan, har inte alla kunnat acceptera ”Poly-familjen”. Mest är det deras egna familjer som har åsikter. Familjeband har brutits.

– Vi begär inte att alla ska gilla det här, men bara att de ser oss som vi är, säger Linda-Marie.

På skolan har Hampus fått vända i dörren tre gånger då han velat vara med på utvecklingssamtalen.

– De hävdar att det bara är vårdnadshavare som får gå på samtalen och att jag inte har något med barnen att göra, men jag bor tillsammans med de barnen, berättar Hampus.

Det är dags för barnen att gå till sängs. Det är skola och dagis i morgon, de säger godnatt och ger kramar till mamman, pappa 1 och pappa 2. Linda-Marie, Erik och Hampus kallar sig så på deras blogg: polyfamiljen.blogg.se där de skriver om deras vardag. Det är viktigt för dem att inte gömma sig utan i stället vara öppen och berätta om deras liv offentligt. Lika öppna är de i relationen.

– Vi är raka men i bland märker man att något är fel, då är det dags att prata. Annars är det lätt att det blir svartsjuka. Det är inte friktionsfritt, säger Hampus.

– Jag och Erik känner varandra på ett annat sätt eftersom vi varit tillsammans längre, svartsjukan mellan oss är större, säger Linda-Marie.

Mörkret har lagt sig och snön faller lätt. Jag backar ut från gården och tänker att kärleken, den kan se annorlunda ut. Men att den även kan vara feg eller modig. Jag har precis mött det senare.

LÄS OCKSÅ:

Alice har två mammor