Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Popcirkus" borde ha bättre sändningstid

I runda svängar 150 000 svenskar rattar in SVT vid halv åtta-tiden på onsdagskvällarna för att se några av vårt lands mest spännande artister uppträda live i det direktsända tv-programmet "Popcirkus".

Annons

På lördagarna är det tre miljoner som slår på tv:n för att se en samling föredettingar, Wallmans salonger-artister och "Idol"-deltagare sjunga sånger av några av våra allra sämsta och mest uttjatade låtskrivare till förinspelat komp i den freakshow som vi kallar "Melodifestivalen".

En festival som dessutom visar upp ett av de svagaste startfälten i modern tid.

Vad tänker tittarna på egentligen?

Delvis är det SVT:s eget fel. Någon ondsint människa som håller i programläggningen på statstelevision har sett till att "Popcirkus" ligger på näst intill barnprogramstid. Hade det inte varit för Svtplay (denna gudagåva till småbarnsföräldrar som har problem att själva få bestämma vad som ska visas på tv:nn under tidig kvällstid) hade jag inte fått se ett enda program från start.

Programledarna Per Sinding-Larsen (kolla förresten in hans lysande musikblogg på http://blogg.svt.se/psl/) och Kristian Luuk har beskrivit programmet som en dröm de skulle ha kunnat tänka sig att göra gratis.

Det är något av en dröm även för mig. SVT har genom åren förgyllt tillvaron med flera lysande musikprogram, inte minst "Musikbyrån", "Musikjournalen" och Sinding-Larsens egna "Studio Pop".

Något regelbundet visat, direktsänt livemusikprogram av rang har, vad jag kan minnas, inte funnits sedan "Måndagsbörsen", ett program som gick i graven 1984 – ungefär samtidigt som jag kom upp i tonåren och började intressera mig för popmusik. På något sätt kändes det som att the powers that be (eller Siewert Öholms onda ande som dröjt sig kvar i tv-huset på Gärdet) fattat beslut om att livemusik på tv skulle inskränkas till sent på lucianatten när ingen under 35 ändå var hemma och tittade på tv.

"Popcirkus" är i och för sig långt ifrån perfekt. Kristian Luuk hade kunnat visa upp lite mer allvar i sina artistintervjuer och den där jobbiga apan Alejandro borde ha strukits redan på idéstadiet. Men när Per Sinding-Larsen nördar loss, naken vid Hansa Tonstudios flygel eller påklädd framför Battersea Power Station i London, är det lysande tv liksom när Luuk utreder rocklivets faror med en läkare.

Jag kan inte heller låta bli att dra på munnen åt tilltaget att sätta upp ”Pirate Bay-rättegången on ice” på Medborgarplatsen.

Det är bara att hoppas att SVT tar sitt ansvar som public service-kanal, skiter i tittarsiffrorna och ser till att fortsätter sända sin popcirkus och det gärna på en bättre sändningstid.

 

 

Mer läsning

Annons