Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Popstjärnan som blev uteliggare

En gång i tiden var han en firad popstjärna. Människor flockades kring honom. Men han söp bort allt och levde

i en kartong i 20 år mitt

i London.


Men Engelsmannen

Clifford Edwards fann
G
ud, reste sig upp, lämnade livet som uteliggare och reser nu runt i Skandinavien i egen buss för att dela med sig av sina erfarenheter.

Clifford Edwards har en sällsynt karisma. Det är en stor man i en liten kropp. På Bessemergymnasiet trollbinder han omedelbart fordonseleverna.

Men alla förstår inte hans brittiska accent. En av eleverna, Jessica Matsson, får simultantolka.

Lugnt och metodiskt börjar han berätta om sitt liv. Det är en fascinerande historia han bär på. Som ung var han en firad sångare och människor stod i kö med autografblocken.

– Tv, radio och biografer var mina arenor, säger han.

Tre år efter att han hade nått toppen levde han i en kartong i centrala London. Han hade supit bort allt. Hans fru hade lämnat honom och han levde på allmosor.

– Min familj hittade mig till slut och jag blev inlagd på sjukhus. Läkarna konstaterade att 90 procent av min lever var död, berättar han.

Under året som gått har han rest runt i 14 länder med sin dubbeldäckare; England, Wales, Skottland, Irland, Nordirland, Island, Grönland, Färöarna, Norge, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland har han hunnit med. Han lever av de gåvor han får.

– Jag vet inte om jag återvänder till England, men jag vill äta fish and chips igen, säger han.

Det var alkoholen som förstörde hans liv och den fanns i hans hem när han växte upp. Hans far var gravt alkoholiserad och i skolan blev Clifford Edwards mobbad.

– Om någon i er familj har alkoholproblem måste ni vara försiktiga. Det krävs en man för att blanda en drink, men det krävs mod för att säger nej.

När Clifford Edwards låg för döden för tolv år sedan bestämde han sig för att sluta supa. Det var då Gud kom till honom. Han hade två veckor kvar att leva och hade ett pund att leva på. Nu lever han för att åka runt och berätta om sitt liv.

Slutsatsen i hans berättelse är att hur svårt livet än är kan det vända till det bättre.

– Det finns en person som kan förändra världen, och ni tror säkert att jag tänker på Gud. Men titta i spegeln så ser ni vem det är, säger han.