Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populär lekplats rivs

Bostadsrättsföreningen ville rädda lekparken på Ekvägen. Men nu har kommunen meddelat att det mesta ska rivas inom två veckor.

I området väcker det stor frustration och besvikelse.

– Jag tycker det är dumt att de ska riva den. Vi har varit här jättemycket, det brukar vara jättemånga barn här, säger Emma Häggström .

I dåligt skick

Enligt den senaste besiktningen är lekställningen och gungkarusellen i så dåligt skick att det är fara för barnens säkerhet, och ska därför plockas bort. Kvar blir några gungor och en sandlåda, och några nya redskap ska de inte vänta sig.

Git Sundberg, som har jobbat för att ha kvar lekparken, är besviken efter kommunens besked. Föreningen har inte råd att köpa in nya lekredskap.

Galet beslut

– Lyfter man blicken är det ett galet politiskt beslut. Man pratar så mycket om barnhälsa, barnfetma och behovet av spontanlek och så fimpar man 47 av kommunens lekparker, säger hon.

Gävle kommun utgår ifrån principen att 90 procent av barnen i Gävles tätorter ska ha tillgång till en lekpark inom 400 meter utan att behöva korsa farliga vägar.

Många besökare

Git Sundberg tycker att man borde väga in vilka som bor i området och hur mycket lekparken används. Ekvägens lekplats besöks flitigt av förskolorna Mårdvägen, Almvägen, Olsbackagården och Fridhem.

– När man är hemma ser man att den används jättemycket. Nu har de enbart tittat på 400-metersregeln och rustat upp ett antal lekplatser i mörka, ormrika och myggiga områden där ingen vill vara, säger hon.

Karl Blad, gatu- och parkchef, hänvisar till ett tidigare politiskt beslut, säkerhet och ekonomi.

– Vi lägger inte ned lekplatser för att det är roligt. Hade vi haft ekonomi så hade vi rustat upp den och hade kunnat lämna över den i bra skick, säger han.

Underhållsbehov

I dag finns cirka 100 lekplatser i Gävle kommun. Enligt tekniska kontoret är ungefär hälften är i bra skick, hälften har visst underhållsbehov eller är i dåligt skick.

Det kostar i snitt 550 000 kronor att rusta en lekpark för att uppfylla den standarden.