Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populära jeans innehåller gift

/

(Uppdaterad 19.37) Giftiga och starkt allergiframkallande ämnen – varav ett kan ge brännskador – har hittats i flera populära jeansmärken.

– Det borde inte alls finnas i textil som man har alldeles inpå kroppen, säger Bert-Olov Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Annons

Ett par jeans av Nudies modell ”Average Joe, Clean Blue” innehöll femdubbelt så mycket av antimögelmedlet Dimetylfumarat (DMF) än vad som är tillåtet, visar ett test som SVT:s konsumentmagasin Plus låtit göra. I kontakt med hud kan ämnet orsaka klåda, irritation och brännskador.

– Vi har sett andra användningsområden där folk har fått extremt tuffa reaktioner så att vi vet att det här ämnet är väldigt, väldigt potent. Det borde inte alls finnas i textil som man har alldeles inpå kroppen, konstaterar Bert-Olov Lund.

 

Så sent som i maj förbjöds DMF i svenska varor, ett förbud som innebär att produkter med högre halter än 0,1 mg/kg ska dras tillbaka från marknaden. Nudie stoppade under torsdagen försäljningen av den aktuella modellen, och uppger att alla resurser har satts in för att ta reda på hur antimögelmedlet kan ha hamnat i jeansen. Ämnet har inte hittats i några andra av kollektionens jeans, enligt Nudie.

Även märkena Lee och Wranglers jeans innehöll för höga halter av DMF och i Wranglermodellen hittades även bly och kvicksilver.

Plus-testet visar också att modeller från Cheap Monday och Lee innehöll höga halter av nonylfenoletoxilat. I Cheap Mondays fall rör det sig om en 22 gånger högre halt än företagets egen kemikalierestriktion på maximalt 100 mg/kg.

 

När nonylfenoletoxilat bryts ned bildas i stället nonylfenol som kan orsaka skador på vattenmiljön. En effekt, berättar Bert-Olov Lund, är att hanfiskar blir tvåkönade och infertila.

I en kommentar till TT skriver Cheap Monday att de redan i dag har tydliga krav på leverantörerna och gör täta kontroller av leveranser: ”Vi har tidigare inte kommit i närheten av de värden som Plus-testet visade, och vi fortsätter att göra allt vi kan för att våra produkter inte ska bidra till att skada miljön”.

Bäst klarade sig modellerna från Miss Sixty och Crocker, som inte innehöll otillåtna halter av några av de kemiska substanser som laboratoriet spårade.

 

Mer läsning

Annons