Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Posten slår paketrekord

39 miljoner julkort ska förhoppningsvis ha nått mottagarna i år, vilket är lika många som under 2007.
Näthandeln gör däremot att det blir rekord för paket.

Än så länge är det bara en första prognos från Posten men den pekar på att julkortstraditionen vägrar vika i den digitala tidsåldern. Trots att det i dag finns många olika sätt att skicka julhälsningar på skickas lika många julkort i år som 1980 och betydligt fler än på 1950-, 1960- och 1970-talet, då svenskarna skickade i genomsnitt drygt 30 miljoner julkort per år.


Posten har fiffigt nog också gjort en undersökning som visar att 80 procent av svenskarna föredrar att få sina julkort i brevlådan, medan bara 6 procent vill ha ett sms. 73 procent skickar helst sina julhälsningar med posten, medan 10 procent helst skickar sms. Bara 1 procent skickar helst en bild (mms).


Postens prognos visar också att näthandeln slår rekord i år. Under perioden 1–19 december lämnade Postens ombud ut drygt 1 500 000 paket och aviserade brev till de svenska hushållen. Det är en ökning med dryga 5 procent jämfört med rekordjulen 2007.
– Det verkar som att vi i årets julhandel fått ännu en bekräftelse på att allt fler svenskar tycker att det är bekvämt att köpa julklappar via nätet och postorder och få dem levererade till sitt ombud eller direkt hem i postlådan. Numera kommer brevbäraren inte bara med julhälsningar veckorna före jul utan även med många julklappar i form av böcker, skivor, dataspel och andra storsäljare på nätet, säger Andreas Falkenmark, vd för Posten Meddelande.