Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Povels liv är Stigs liv

/
 • Stig Östblom har gillat, älskat, beundrat Povel sedan han var sex år, och kommer i            och med hösten att lägga halva sin vakentid på Povel och sällskapets utbildningsgrupp.

I lördags var jag på dansk brunch hos Stig Östblom i Povel Ramel-sällskapet.

Annons

Efter tre utsökta smörrebröd och Gammeldansk, högläsning, anekdoter, mängder av Povel-fakta och såväl instrumentala som ord- och röstsatta Povel-verk, skratt och tårar – var jag riktigt avundsjuk. På alla dem som i höst – genom Stig och ABF – ges möjlighet att under Stigs ledning borra i och njuta av Povels liv och gärning.

Varför tårar, kan då läsaren undra, så jag frågar Stig varför han grät när jag ställde frågan om vad det är hos Povel Ramel han älskar så.

– Hans rättspatos, enkelhet och generositet, svarar Stig, som bär en svart t-shirt med Povels namnteckning närmast hjärtat.

För att illustrera vad han menar springer Stig fram och åter mellan lägenheten och den glasade balkongen, där vi brunchar och pratar, för att hämta vykort han fått av Povel. Böcker om och av Povel. Foton. Programblad. Doktorsavhandlingen från i våras; ”Med gårdagens dörr på glänt – Povel Ramel och melodins epok” av Johanna Broman Åkesson, och som dessutom kommit ut som bok i år.

ABF-cirklarna är Stigs egen idé och planeras starta under september, och omfattar sju möten om vardera två timmar.

– Det är deltagarna själva som kommer att bestämma innehållet, säger Stig, som dessutom ordnat att cirkeln är gratis.

– När man har såna resurser som jag, med videofilmer, inspelad musik, böcker och kunskap är det lätt att överlämna innehållet till deltagarna.

Stig har gillat, älskat, beundrat Povel sedan han var sex år, och kommer i och med hösten att lägga halva sin vakentid på Povel och sällskapets utbildningsgrupp.

– Just nu håller jag på att spela in cd-skivor efter den ordning Povels verk nämns i doktorsavhandlingen. Min tanke är att den som läser avhandlingen parallellt kan lyssna på de verk som beskrivs, säger Stig ”utbildaren”.

Att Stig har Povel som mansförebild beror inte på att pappa inte var förebild nog, ty denne hyste samma slags rättspatos som Povel.

– Povel var rättvis. Gick alltid sin egen väg. Var sympatisk. Humanist. Gjorde avtryck med sin musik och text hos människor utan att väcka några politiska strider. Han var gastronom. Blyg. Naturvän. En god tecknare. En ordekvilibrist och en otroligt elegant rimmakare. Och han tog avstånd från girighet, titlar och ägande.

”Lite som du, då?” säger jag när vi skålar och hugger in på laxen.

– Jag var överstelöjtnant och därefter personalchef på I14, men helt ointresserad av grader. Jag har varit uppkäftig och ångrar inte en dag av det. Nu är det militära annorlunda och liknar mycket det jag hyllade och stred för. Jag är blyg på cocktailpartys och sånt – mycket social i övrigt. Och förbannat lättrörd!

För att visa Povel sin uppskattning uppvaktade Stig honom när knäppupparna uppträdde på Nynäsgården i Gävle.

– En tid efteråt fick jag ett vykort från Miami, där Povel skrev – ja, du kan läsa själv.

Vykortet är daterat 26 april 1967 och inleds med ”Min vänlige Herre”.

Vill du veta mer om Stig och Povel får du lov att anmäla dig till hans ABF-cirkel, ty här tar manusbladet slut!

Annons