Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pragmatisk vänster

Så kom till sist Sahlins stridsrop mot högern. Tyvärr dock i form av ett debattinlägg utan särskilt mycket hjärta.

Kritiken mot den borgerliga regeringens handfallenhet är knivskarp, vilket får klassas som positivt. Men i övrigt utgör debattinlägget om en räddningsplan för Sverige inte mycket mer än en påminnelse om vad ett decennium av regeringsinnehav kan göra med ett parti. Gårdagens debattinlägg på Svenska Dagbladets Brännpunkt vittnar tyvärr helt enkelt om att den byråkratgrå förvaltarrollen som förlorade valet åt socialdemokraterna 2006 fortfarande lever och frodas inom partiet.

I tider av nöd vill vi ha trygghet. Det är en självklarhet. Men om presidentvalet i USA visade oss något så var det också att människor förväntar sig att politiker och partier skall vara något större än en trygg byråkratgrå famn att krypa upp i. När grundvalarna för vår världsbild skakar förväntas våra ledare också kunna teckna porträttet av en annan framtid.

Vi vill att allt ska fungera, att vård, skola och omsorg skall finnas där, vi vill ha arbeten att gå till. Men i en tid med få konstanter måste våra folkvalda även kliva fram och teckna visionerna om framtiden parallellt med det politiska vardagsarbetet. Att de kommer göra allt för att hålla vårt samhälle under armarna i kris är en självklar förväntan vi har på partier och politiker. Men det måste finnas något mer än så för att politik skall kunna kallas för politik. Och tyvärr råder det en avsaknad av detta inom svensk politik.

Trots brinnande finanskris och galopp in i lågkonjunktur har socialdemokraterna mest verkat ägna sig åt att fundera över regeringsfrågan. Nyheterna om oppositionen har främst handlat om just detta, om vem som ska leka regering med vem, trots att den frågan knappast kan klassas som den mest akuta just nu. När tusentals människor får besked om att de inom en snar framtid riskerar bli arbetslösa är det inget annat är verklighetsfrånvänt att lägga ner så enorma mängder av tid och energi på regeringsfrågan som oppositionen faktiskt gjort. Vilket också kanske är en av förklaringarna till socialdemokraternas tapp i opinionsmätningarna.

Trots allt får gårdagens debattinlägg i Svenska Dagbladet från socialdemokraternas sida dock klassas som ett steg framåt. Detta även om den pragmatiska socialdemokratin som väljarna sa nej till 2006 tydligt visar sig mellan raderna. Att partiet är regeringsdugligt och en god byråkrat vet vi redan. Det är socialdemokraternas visioner vi behöver just nu.

Jenny Wennberg