Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Präst från Marma en av många som firade 20-årig diakoniförening i Polen

Under fem dagar i slutet av oktober var Lars Gustafson, vikarierande präst i Gävle och Norduppland i Polen för att fira diakoniorganisationen Diakonias 20-åriga existens. Det uppmärksammades med föredrag, musik, gudstjänster, möten och personliga samtal i Warszawa och Katowize.

Diakoni har funnits i 1 000 år, men den nystartade diakoniorganisationen i den lutherska kyrkan i Polen grundades för 20 år sedan. Och Wanda Falk, som studerat vid Samariterhemmet i Uppsala, är nyckelpersonen i Diakonia.

Vid firandet deltog 100 personer, varav 80 från Polen och 20 från andra länder, främst Tyskland, men även från Lettland, Litauen, Tjeckien, Moldavien, Ungern, Belgien, Argentina och Sverige.

2 procent av Polens befolkning på 40 miljoner invånare tillhör den lutherska kyrkan, och gott samarbete mellan både den katolska och ortodoxa kyrkan är kännetecknande.

Den nyutnämnde ärkebiskopen för lutheranerna, Jerzy Samiec, berättade om den goda kontakten mellan judar och muslimer. Den lutherska kyrkan är mycket aktiv och offensiv i sitt omhändertagande av människor med funktionsnedsättningar, ensamma, sjuka och fattiga äldre med mycket liten pension.

Polens cirka 2 000 gatubarn samt de barn som lämnas ensamma då båda föräldrarna arbetar i andra EU-länder, eller där båda föräldrar är alkoholister, får stort stöd av den lutherska kyrkan.

Men ett bra samarbete med övriga i det polska samhället och EU i sociala frågor gör det möjligt till en levande diakoni. Så också stöd från de så kallade Gustav Adolfsföreningarna i Europa, främst från Tyskland, men även Sverige. Och det var orsaken till att Lars Gustafson samt ordföranden i Gustav Adolfsföreningen i Stockholm/Uppsala, med syfte att via denna stiftelse stödja små lutherska minoritetskyrkor i Östeuropa, var inbjudna.

Läsartext: Lars Gustafson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel