Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Presidentvalet blir en rysare

Erik Åsard är kanske den i vår land som kan mest om amerikansk politik. Han är professor i Nordamerikastudier med inriktning på politik.

Annons

Nu i augusti kommer både demokraterna och republikanerna att hålla sina konvent. Då deras vice presidentkandidater ska presenteras. Sedan börjar den riktiga valkampanjen inför presidentvalet den 4 november.

Han framträder flitigt som expertkommentator i både radio och teve.

Han har skrivit ett dussintal böcker om amerikansk politik. I år en biografi över Hillary Rodham Clinton.

Varför Hillary Clinton?

– Grunden är att jag följt Clinton-familjen så länge. Clinton- klanen kom fram i politiken i början på 1990-talet och sedan dess har jag samlat på mig material, då Bill Clinton på allvar började sin politiska karriär. Samtidigt som Hillary fanns i bakgrunden med en vilja att själv göra politisk karriär.

Enligt Erik Åsard stod det tidigt klart att Hillary Clinton hade en vilja att bli demokraternas presidentkandidat. Nu föll hon på upploppet. Barack Obama blev demokraternas kandidat till presidentämbetet. Även det speciellt eftersom han är den första färgade som nått så långt. Därför har medieintresset varit högt vad gällt det demokratiska partiet konvent och valet av delegater till partiets konvent i slutet av augusti.

Även om Hillary förlorat kommer hon att få en viktig roll i den eventuella administration Barack Obama kommer att bilda, men presidentvalet är inte förrän den 4 november. Mycket kan hända. Än så länge är det jämnt mellan republikanernas John McCain och demokraternas Barack Obama.

– Det som fascinerade mig var inte bara att en kvinna sökte presidentämbetet utan även hennes sätt att agera politiskt. Hon blev ju senator i New York och omvaldes till ytterligare en period. Hon har med egen kraft skaffat sig en ledande roll både i det demokratiska partiet som i senaten, där hon framförallt uppmärksammats för att hon sökt konsensus och inte tvekat att samarbeta med republikaner för att nå resultat.

Erik Åsard bestämde sig därför att skriva en biografi. Ett arbete som inleddes 2007. Han följde Hillary Clintons spår från studenttiden till åren i Arkansas – där Bill Clinton var guvernör – till kvinnan i Vita huset, med makt, och fram till hon valdes till senator.

Ofta talas det om politiska dynastier i USA. Vi har haft Kennedy- familjen. Nu familjen Bush och så familjen Clinton. Varför har det blivit så?

– Visst kan man ibland tycka att ämbeten går i ”arv”, men USA är ingalunda ett kungadöme. Men människor älskar celebriteter. Därför har det genom tiderna funnits flera politiska familjer med makt. Redan på det tidiga 1800-talet med familjen Adams.

Varför förlorade Hillary Clinton utmaningen att vinna över Barack Obama. Till att börja med var hon helt överlägsen gentemot honom i alla opinionsmätningar?

– Jag tror det berodde på underskattning. Barack Obamas budskap om förändring och förnyelse fick människor att lyssna. Han har dessutom en sällsynt stark dragningskraft. Inte minst på unga väljare. Inte för inte har han jämförts med John F Kennedy. Dessutom hade Obama en bättre organisation än Hillary Clinton.

Erik Åsard menar också att Obamas satsning på de mindre delstaterna gick hem och att han använde nya media på ett sätt som gjorde att han möttes av entusiasm. Internet och bloggsfären var hjälpmedel som Obama använde på ett helt annat sätt än Hillary Clinton.

Hur tror då Erik Åsard att presidentvalet slutar?

Det kommer att bli jämnt, menar han, men demokraterna drar det längsta strået. Barack Obama har en karisma som övertygar många medan John McCain upplevs som något torrare och dessutom som representant för den presidentadministration med George W Bush i spetsen som är så impopulär. Människor vill förändring och förnyelse och de får de med Barack Obama. Men ett val är alltid ett val.

– Det blir spännande, men mitt tips är ändå Obama, säger Erik Åsard.

Mer läsning

Annons