Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressade festivaler höjer priserna

Dyra artister tvingade Roskildefestivalen att chockhöja biljettpriserna.


Nu märker även svenska festivaler av den tuffare marknaden. Nästa sommar väntar prisökningar och bantade festivalprogram.

Nyligen meddelade danska Roskildefestivalen att biljetterna till nästa års festival kommer att bli flera hundra kronor dyrare än tidigare. För en svensk besökare kostar biljetten drygt 2 400 kronor inklusive förköpsavgift. Sedan 2005 har Roskildes biljettpriser gått upp med 40 procent och anledningen till prisökningarna uppges vara att band och artister begär allt högre gager.

Även svenska festivaler känner av effekterna av att banden vill ha mer pengar för att spela.

– Priserna har stuckit iväg som bara fan. Dessutom har dollarn och euron blivit dyrare och det påverkar oss för de flesta artister vill ha betalt i dollar eller euro. Eftersom vi inte vill dra ner kvaliteten på bokningarna så kan det hända att vi tvingas höja biljettpriserna, säger Martin Forssman på Sweden Rock Festival.

I november släpptes ett begränsat antal biljetter till den stora hårdrocksfestivalen. De kostade 1 990 kronor, precis som förra året. Fler biljetter släpps i början av nästa år och då går priset sannolikt upp med någon eller några hundralappar.

Arvikafestivalen höjer biljettpriset med hela 20 procent, från 995 kronor 2008 till 1 195 kronor nästa år. Enligt festivalens huvudansvarige Olov Hallberg beror det på att man betalar rekordmycket för nästa års stora dragplåster.

– Vi höjer priset för att vi har bokat Depeche Mode, men det tycker vi är försvarbart. Det har blivit dyrare att boka band generellt, men det beror på att banden lockar fler människor, säger han.

Samtidigt betyder de ökade gagerna att Arvikafestivalen i dag agerar annorlunda än man gjorde tidigare.

– Flera gånger de senaste åren har vi fört förhandlingar med band och tvingats tacka nej för att de vill ha för mycket betalt. Vi försöker pressa kostnaderna på andra håll och spara in på andra delar av upplevelsen för vi tror ändå att det är artisterna som är grejen.

Hultsfredsfestivalen går mot strömmen och sänker biljettpriset efter två år med låga besökssiffror. Samtidigt ökar man antalet festivaldagar från tre till fyra. Men även Hultsfredsfestivalen känner effekterna av att artister kräver allt högre gager.

– Men vi höjer inte priserna utan hoppas snarare på att sälja fler biljetter. Sedan får man se över alla andra kostnader. I somras slog vi ihop scenerna Stora Dans och Rookiescenen och tog bort dansscenen Paradiset, säger Håkan Durmér på Rockparty i Hultsfred.

Nästa sommar återinför Hultsfred sin Rookiescen, men det återstå att se om de lyckas vända den negativa besökstrenden. De svenska festivalerna har en hård nöt att knäcka när vanligt folk får allt mindre pengar att röra sig med samtidigt som band och artister vill kompensera för minskande skivförsäljning med högre gager.

Carl Cato/TT Spektra