Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressen ökar på Mugabe

/
  • Robert Mugabe klamrar sig kvar vid makten i Zimbabwe. Samtidigt förfaller landet och vålet ökar.

Annons

Afrikanska unionens valobservatörer har med skärpa noterat att förra veckanspresidentval i Zambia var odemokratiskt. Så sant. Oppositionen ställde inte upp efter allt våld. Minst 90 anhängare till Morgan Tsvangirais oppositionspari har dödats.

Samtidigt har den Afrikanska unionen (AU) svårt att ena sig om ett fördömande av Mugabes diktatur. Han ses fortfarande som en frihetshjälte som förlöste de koloniala bojorna i södra Afrika, men sedan dess har mycket hänt.

Istället jublar Mugabe över en överväldigande valseger med 85 procent av rösterna, men valdeltagandet var lågt och oppositionen höll sig undan. En valseger på grund av terror kan aldrig räknas.

Robert Mugabe håller sig med våld och manipulationer kvar vid makten i Zimbabwe. Våldet och trakasserierna mot den politiska oppositionen fortsätter även efter det så kallade presidentvalet. Oppositionen är samlad i Rörelsen för demokratisk förändring (MCD) som leds av Morgan Tsvangirai, som tvingats ta sin tillflykt till den holländska ambassaden i Harare.

”Om ni provoceras av oppositionen, slå tillbaka med en yxa”, är Mugabes uppmaning till sina våldsmän. Mot den bakgrunden är det en prestation att det fortfarande finns en opposition, och en opposition som inte låter sig undertryckas trots mord och våld.

För första gången sedan maktövertagandet efter befrielsekriget 1980 har Mugabe förlorat majoriteten i parlamentet. MCD lyckades i våras vinna parlamentsvalet trots terrorn. Något som på sikt förhoppningsvis kan påverka politiken i en mer demokratisk riktning, men Robert Mugabe, trots sin höga ålder, har visat sig vara oberäknelig och despotisk. Allt kan hända och det är endast påtryckningar utifrån, och då framför- allt från Sydafrika, som skulle kunna förändra dagens bild av förvirrad maktfullkomlighet.

Då kommer skarpare formuleringar från bland annat Kenyas premiärminister Raila Odinga som menar att Mugabe borde portats från det pågående afrikanska toppmötet Sharm el-Sheikh.

Redan innan den inrikespolitiska oreda vi upplevt de senaste månaderna var Zimbabwes ekonomi i snabb upplösning. Inflationen uppgår till mer än 1000 procent. Arbetslösheten har nått osannolika tal.

Livsmedelsbristen gör att människor svälter.

Mugabe håller fast vid makten. Uttalanden från Robert Mugabe tyder på att han inte ger upp: ”Jag känner mig ung och har inga planer på att avgå”, är budskapet från den korrupte ledaren. Samtidigt som all form av opposition stoppas genom ständigt upptrappat våld från Mugabes egna och säkerhetsstyrkor och så kallade krigsveteraner , men även från Zanu-PF:s ungdomsbrigader ”de gröna bombarna”.

Tummetott. Public service-utredningen blev en tummetott. Nytänket är att licensavgiften byter namn till public service-avgift. Fyndigt. Istället för att skapa förutsättningar för att göra public service mer konkurrenskraftigt händer inget. Snarare dras svångremmen åt något hårdare. Ge istället Sveriges Television och Sveriges Radio arbetsro och en trygg ekonomisk framtid.

Tyst. Avregleringen av den svenska elmarknaden visar allt tydligare att det är elföretagens marknad. Någon konkurrens värd namnet finns inte. Samtidigt som bensinpriserna rusar i höjden fortsätter elpriserna kraftigt uppåt. I samma takt som elbolagen roffar åt sig väldiga övervinster på kundernas bekostnad. Pratminister Maud Olofsson tiger still.

Mer läsning

Annons