Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pretty Maids lyste av kaxigt självförtroende

Med danskarnas purfärska album ”Kingmaker”, släppt för bara några veckor sedan, bröt de en trend. Tyvärrav det negativare slaget.

Bandet som varit inne i ett stim av konstant övertygelse, på så väl platta som på scen, släppte plötsligt ett album som”bara” var bra. Materialet saknade den där sista udden och glöden som den hattrick de nyss avverkat var så full utav. Hur det påverkar fredagens utsålda spelning? Lyckligtvis inte ett skit!

Med mer än 30 år i branschen vet Pretty Maids precis hur slipstenen skall dras. De fullkomligt lyser av både kaxigt självförtroendeoch ödmjuk rutin från scenen. Musikaliskt och scenmässigt bevisar de att”Kingmaker” inte på något vis kommer att påverka de kommande spelningarna. Denya låtarna är få och i sin liveskrud får de ett helt nytt liv. Tacksamt nog en med betydligt mer studs i och både titelspåret samt den första singeln från”Kingmaker”, ”Face the world”, låter nu riktigt bra.

Den, minst sagt, stabile sångaren Ronnie Atkins (sång)är på sedvanligt maner i toppform och jag upphör aldrig att förvånas överhonom. Tillsammans med hans stämband åker ett fullkomligt slutsålt Harry’s berg och dalbana över så väl finstämt och övertygande som sprucket och aggressivt. Det är inte undra på att Tobias Sammet plockat in honom i all star-ensemblen Avantasia på permanent basis.

Något överraskande har Pretty Maids däremot valt att ersätta den avhoppande keyboardisten Morten Sandager (ex- Mercenary) med svenskättlingen Chris Laney. Ett på pappret inte allt för upphetsande val men på scen sköter sig Chris som han ska. Vid ett par tillfället får han även hänga på sig gitarren för att lekfullt göra gitarristen Ken Hammer sällskap i riffandet.

Konsertens största överraskning är att Pretty Maids äntligen lagt så gott som all allsång åt sidan. Trimmat setet, så att säga och det är inte en dag för tidigt. Tidigare har bandets konstanta förkärlek till att låta var och varannan låt vandra ut i ett frustrerande allsångs äventyr dragit ned både tempo och betyg. I kväll är det i stället plattan i mattan som gäller och vips är de nästan uppe och nosar på full pott. Jag lyfter imponerat på min hatt och längtar redan till nästa kväll tillsammans.

Konsert med Pretty Maids

fredag den 25 november

Genre: Melodisk Hårdrock

Harry’s i Gävle

Betyg 4 av 5