Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pride and Glory

Pride and Glory
Filmstaden, Gävle
Regi: Gavin O’Connor. Medverkande: Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight, Noah Emmerich med flera.

Fyra poliser skjuts ner. Som vi vet, efter oräkneliga amerikanska filmer och tv-serier om snutar, finns det ingenting som får dem att ta ner fötterna från skrivbordet och lägga undan asken med syltmunkar såsom våld mot deras egna.

Och som vi känner igen från genren står skurkarna alltid att finna på den egna avdelningen. Finns det någon yrkesgrupp så förtalad som poliser i film? De är alltid korrumperade.


Denna gång inte bara korrumperade in i poliskorridorerna, utan in i hjärtat av den fina polisfamiljen, med två söner i yrket och John Voight som grå snuteminens i bakgrunden. Colin Farrell spelar deras kollega och svåger, en buse som leder de korrumperande tjuvarna. Edward Norton och Noah Emmerich som sönerna slits mellan lojaliteten till familjen och yrkesgruppen och vad de vet är det rätta.

”Pride and Glory” har ett långsamt tempo, till synes i skam för genrens b-films–vibbar, som om en dyster sävlighet ska ge en air av sofistikerat berättande.
Miljöerna är hur som helst trovärdiga, i all sin sunkighet, även om detsamma inte kan stämplas över skådespeleriet genomgående, med ett par undantag. Colin Farrell avslöjar sin inkompetens, och Voight har snubblat in endast för att hämta arvodet.

Bästa scenen, när filmen släpper sina pretentioner, är när Farrell hotar att tortera ett spädbarn med ett hett strykjärn, enda gången som adrenalinet sköljer över bioduken.
Ändå vill jag säga att ”Pride and Glory” inte är på något sätt är sämre än exempelvis ”We Own the Night”, vars intrig påminner mycket om denna films. Jag är inte mycket för denna genre av hårda, korrumperade snutar i moraliska dilemman, fastnitade i glåmiga miljöer med bakfyllor som tynger, men ”Pride and Glory” är inte avsevärt sämre än någonting annat i genren. Inte ens, skulle jag vilja påstå, så långt efter vad den trötte Scorsese förmår numera.