Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pride-guiden: Här är åtta händelser du inte får missa under festivalen

Från torsdag till söndag är det Pride-dagar i Gävle. Det innebär ett näst intill oöverskådligt utbud med föreläsningar, konserter, workshops, debatter och filmvisningar. Pride är ett sånt där tillfälle då allting är lika viktigt – men Arbetarbladets nöjesredaktör har ändå plockat ut ett gäng händelser som sticker ut.

Annons

LÄNK: Här kan du se hela Pride-schemat

LÄS OCKSÅ: Vigsel på Gävle Pride: "Var den förändring du vill se i världen"

Workshop: ”Prideverkstad”: Torsdag och fredag 13-16, verkstaden i Kulturhuset

Problem med att hitta den rätta parad-outfiten? Misströsta inte. På Kulturhuset i Gävle kommer det finnas möjlighet till både inspiration och hjälp. Symaskiner och en del tyger kommer att finnas på plats meddelar arrangören ABF Gästrikebygden. Du kan också göra din egen prideflagga. Tygerna bör rimligtvis gå i regnbågens färger.

STAY TRVE Bookings presents "Born this way": Torsdag 17.00-sent, Musikhuset Sjömanskyrkan

Gävlebandet och Musik Direk-vinnarna Moth's frontman Leandro Bontemps startade tidigare i sommar STAY TRVE som sedan dess arrangerat spelningar i Gävle på löpande band. Bland spelningarna som han hittills arrangerat märks kanske särskilt den med transbandet Vivre Sa Vie vid ett sånt här tillfälle. Till pride-kvällen på Musikhuset kommer bland annat Subzstain, Oakred, Ismael och Anna Frank. Sen blir det "elektroniskt storbandsmaraton" med ett knippe Lamour-artister också.

Eventets Facebooksida

Filmvisning: ”The Pearl of Africa”: Torsdag 21.00, Boulognerskogen

Utomhusbion i Boulognerskogen är alltid en bra idé, i alla fall om vädret tillåter. Under Pride visas dokumentärfilmen "The Pearl of Africa" som handlar Cleopatra Kambugu och hennes liv som transperson i Uganda där hbtq-personer löper stor risk att mördas, torteras eller misshandlas på grund av sin läggning. Filmskaparna är dessutom Sandvikenbördiga bröderna Jonny von Wallström och André Wallström som driver Rough Studios tillsammans.

LÄS MER OM FILMEN: Sandvikenbrödernas dokumentär tävlar i Toronto: "Vi spelade in under radarn"

Paneldebatt med lokala politiker – ”Vad gör Gävle i HBTQ-frågan?”: Fredag 14-15.30, Teatern i Kulturhuset

Ja, vad gör politikerna i Gävle för HBTQ-insatser egentligen? Ett mer än rimligt debattämne under Gävles första Pridefestival någonsin. Håller i debatten gör Emelie Lundin, en av de drivande personerna bakom Gävle Pride.

Efterfesterna: Söderhielmska torsdag-lördag, Hits For You fredag-lördag

Hits For You och Söderhielmska arrangerar flera Pride-efterfester under festivaldagarna. Den som följt utvecklingen av de olika eventens namnbyten på Facebook kan också ana att en viss dragkamp om att locka flest Pride-besökare till just sin efterfest pågår mellan de båda uteställena. Hits For You har landat i "Officiella PRIDE-efterfesten" medan Söderhielmska basunerar ut "DEN STÖRSTA PRIDEFESTEN NI HITTAR UNDER GÄVLE PRIDE". På fredagskvällen kör Söderhielmska RnB och hiphop-tema med bland annat Kim Kärnfalk som gäst medan Hits For You "ställer till med en ordentlig fest med rum för vissa överaskningar".

Hits For You:s event

Söderhielmskas event

Pride-paraden: Lördag 14.00 från Polhemsskolan

Den absoluta höjdpunkten under alla Pride någonsin – och allt talar för att det blir höjpunkten också under Gävles Pride. Enligt arrangören var 900 personer från företag eller andra organisationer föranmälda på tisdagen när den här artikeln skrevs. På det tillkommer alltså alla privatpersoner som inte behöver föranmäla sig. Gävle Pride-förening räknar med att en bra bit över 1 000 personer kommer att gå i tåget.

Pokéwalk goes Pride: Lördag 14.00 från Polhemsskolan

Gävledala E-sportförening och EscapeGaming vill också visa att spelvärlden står bakom alla människors lika värde. Det är svårt att hitta något bättre sätt att göra det på än att gå i Pride-tåget SAMTIDIGT som en fångar Pokémon. Att döma av hur populär den första Pokéwalken var så lär en stor del av paradens deltagare stirra ner i mobilen. Denna gång ska alla tillstånd vara klara sen länge i alla fall.

Bröllop i Boulognern: Lördag 16-18

Efter paraden är det festligheter i Boulognerskogen vid scenen och höjdpunkten där blir utan tvekan när paret Jens Volden och Alexandre Florencio viger sig. En av gästerna är Sarah Dawn Finer och vi kan väl kallt räkna med att hon uppträder också.

Eventets Facebook-sida