Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prima bjuder på prisvärd trerätters

/

Ett trevligt nöje i slutet av januari, när ingenting annat händer, kan vara att bjuda på en mysig trerättersmiddag. Prima har därför kollat ur en relativt billig, men fruktansvärt god meny som också är enkel att tillaga, även för den som är ovan i köket.

Annons

Recepten är beräknade för fyra personer och kostnaden för hela måltiden är ungefär 35 kronor per person.

Vitlöksbröd med tzatziki

Ingredienser vitlöksbröd:
2 st ciabatta bröd, eller något annat gott bröd
100 g margarin eller smör
2-3 st vitlöksklyftor
Ruccola till dekorering

Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C. Dela brödet på längden och skär sedan brödskivorna så att de får formen av en trekant. Pressa vitlöksklyftorna och blanda dem med smöret. Bred smöret på brödet. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter.

Ingredienser tzatziki:
½ gurka
½ tsk salt
2 dl turkisk yoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Riv gurkan grovt och lägg det på ett dubbelvikt hushållspapper. Strö över salt och låt ligga cirka 15 minuter. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurten. Smaksätt med vitlök och peppar.

Lägg upp bröden på ett fat, garnera med ruccola och servera med tzatzikin.

Pasta italiano

Ingredienser pasta:
300 g valfri pasta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g skivad salami
Smör eller olja att steka i
2 dl créme fraiche parmesan och vitlök
Grovmalen svartpeppar
Ruccola till dekorering

Gör så här:
Koka pastan efter anvisningar på förpackningen. Skala och hacka den gula löken och stek den i smör eller olja. Skala vitlöken och pressa ner i stekpannan. Skär salamin i strimlor och låt den fräsa med i några minuter. Rör ner créme fraiche och låt allt blir varmt. Krydda med lite grovmalen svartpeppar och häll såsen över den kokta pastan. Garnera med ruccola.

Tips!
Vill du ha en vegetarisk rätt kan du byta ut salamin mot till exempel svamp eller soltorkade tomater.

Vit chokladmousse med jordgubbssås

Ingredienser chokladmousse:
150 g vit choklad
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl kesella kvarg (10%)
50 g mörk choklad

Gör så här:
Finhacka den vita chokladen och smält den i vattenbad. Vispa grädden, ej alltför hårt. Rör försiktigt ner grädde och kvarg i den smälta chokladen. Spritsa eller klicka ner smeten i glas eller små formar. Låt stå svalt i minst 30 minuter. Finhacka och smält den mörka chokladen i vattenbad.
Använd en sked för att göra egna former av choklad på ett bakplåtspapper. Ställ in i frys eller kyl och ta fram vid servering.

Ingredienser jordgubbssås:
150 g frysta jordgubbar
0,5 dl strösocker

Gör så här:
Tina jordgubbarna och mixa dem med socker. Sila genom en finmaskig sil. Häll såsen över moussen och garnera med chokladformerna.

Emelie Edenby
Emma Frelin
Lisa Öholm

prima@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons