Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prima pratar tatueringar med tatuerare

/

Sara Samulesen från prima har ställt några frågor till tatueraren Torbjörn Svensson på Art Studio Tatoo i Gävle.

Annons


Hur fick du för dig att du skulle bli tatuerare?
– Jag har alltid hållit på med bilder, ända sen jag var liten. På åttiotalet blev jag inspirerad av ett tv-program som handlade om tatuerare. Men sen kom aids till Sverige och då la jag ner det. På nittiotalet tog jag upp tatuerandet igen.
Hur utbildade du dig?
– Jag fick praktisera hos en tatuerare. Sen gick jag på hantverkslinje, där vi fick hålla på med tatueringar måndag till torsdag och på fredagarna höll vi på med övriga skolämnen.
– Jag blev arbetslös ett tag, men fick jobb på Lantmäteriet. Då tänkte jag att det skulle vara kul att göra kartor. Eftersom de hade börjat göra digitala kartor behövdes ingen som kunde rita handgjorda kartor.
Tar det lång tid att bli tatuerare?
– Två år, sen behövde man skaffa grejer. Jag fick starta-eget-hjälp och kurs i bokföring. Under tiden fick jag bidrag ungefär som när man stämplar.
Hur gick det första gången du tatuerade någon?
– Det gick jättebra, det är ungefär som att måla med penna fast med nålen. Jag var riktigt nöjd efteråt.
Tycker du om ditt jobb?
– Jättemycket. Tycker det är kul att göra konst på människor. Och det är kul när man går på stan och träffar någon man tatuerat och får positiv feedback. Sen är det skönt att känna att det är det här jag vill göra.
Om du inte hade blivit tatuerare, vad hade du jobbat med då?
– Fortsatt att måla tavlor. Vad som helst som hantverkare. Jag håller också på med indiankläder, men det är mer som ett fritidsintresse.

Mer läsning

Annons