Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Primaredaktionens miljötips

Annons


Är det minusgrader ute? Varför då använda frysen?! Släng ut allt ur frysen och in i en låda, som helst har hänglås, och sparka ut den. Slå av frysen och känn dig nöjd med att du har tjänat fyra kronor på elräkningen och bidragit till en bättre miljö.
Obs! Håll ett öga på lådan så inte gatans lodis bryter upp den!Att äta ekologiskt eller närproducerad mat är bra för naturen. Det handlar inte bara om mat. Det finns också mycket annat som är ekologiskt. Det finns till exempel kläder som är sydda av ekologisk bomull. Det är dock oftast så att ekologiskt, kravodlat och närproducerat är lite dyrare men det är nästan alltid garanterat bra kvalitet. Du vinner på det och jorden vinner på det.Ta vara på rester och släng så lite mat som möjligt. Om du måste slänga något, kompostera. Tips: har du mycket mat som inte riktigt går ihop med varandra, mixa till en stor pytt eller ät som tacos.Om du måste ta bilen, se till att inte köra med kall motor. Använd motorvärmare, detta minskar utsläppen.
En lågenergilampa förbrukar bara en bråkdel av den energi som en vanlig glödlampa gör. Den håller längre och hjälper dig att dra ner på dina elkostnader.Om det är fint väder, varför inte cykla eller ta en promenad till jobbet? Du slipper de långa bilköerna när du ska hem och du hjälper till att minska avgasutsläppen.
Använd heller inte bilen vid korta resor och om du ska åka längre sträckor eller vädret är kasst, ta bussen i stället.
Av att kramas blir man varm, då kan vi sänka temperaturen i huset.
Elementen slipper gå för fullt och vi spar energi och räddar jorden (någon sa också att det funkar om man tar på sig en tjocktröja, men det är ju inte alls lika roligt).
Handla dina kläder på second hand. Klädindustrin är en av våra stora miljöbovar. Genom att handla second hand sliter du inte på några naturresurser och du får billiga och snygga kläder. Bäst av allt: second hand-kläder har inte färdats över halva jordklotet.
Flygplan släpper ut stora mängder avgaser. Åk tåg i stället. Helst när du reser inom Sverige. Inrikesflygen är nämligen en av de största miljöbovarna. Vill du åka utomlands? Ett tips kan vara att tågluffa i Europa i sommar i stället för att ta den där charterresan till Thailand.

Mer läsning

Annons