Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisas för återvinningstänk


Lisa Valleräng och Fredrika Andersson på Vasaskolan i Gävle tilldelas Stena Circular Economy Award – ett pris som uppmärksammar deras hållbarhetsarbete och framtida förutsättningar för att driva utveckling.

Annons

– De har visat ett mycket gott engagemang i frågor inom cirkulär ekonomi som vi gärna vill premiera, säger Christer Forsgren, miljö och teknikchef på Stena Metallkoncernen tillika adjungerad professor vid Chalmers Tekniska Högskola, i ett pressmeddelande.

Lisa Valleräng och Fredrika Andersson är två av 23 elever i Sverige som tilldelades Stena Circular Economy Award vid årets skolavslutningar

Fredrika Andersson tilldelades priset tack vare hennes gymnasiearbete där hon undersökt vad som driver människor till att vara miljömedvetna. Dessutom har både tjejerna engagerat sig i FN:s ungdomssektion i Gävle.

– Det var otroligt, otroligt roligt speciellt eftersom jag fick ett stipendium för något jag verkligen brinner för. Jag hade inte kunnat tänka mig att få ett bättre pris, säger Fredrika Andersson som precis tagit studenten.

Stipendiet som delats ut av Stena Metallkoncern är ett bidrag på 2 500 kronor, och ges ut till de studenter som anses kunna driva en hållbar utveckling i framtiden. Och just det hoppas Fredrika Andersson kunna göra.

– Det är jätteviktigt att ta reda på varför människor väljer att leva miljömedvetet, är det på grund av ekonomiska skäl, status eller etiska skäl? Vi kan inte leva som vi gör nu. Jag skulle vilja driva en sådan förändring och se hur det är möjligt att förändra våra konsumtionsmönster, säger hon.

Cirkulär ekonomi handlar sammanfattningsvis om att återanvända så mycket material som möjligt. I dag är begreppet etablerat hos beslutsfattare och forskare över hela världen. De elever som tilldelas Stena Circular Economy Award har potential att vara med och driva omställning från linjär ekonomi där inga varor används en annan gång utan allt köps vid tillfället – till cirkulär ekonomi, för att kunna hushålla bättre med begränsade resurser och där återvinning och återanvändning har stor betydelse.