Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Priset på krogmaten i Gävle är relativt lågt"

/
 • HÅLLER STÄLLNINGARNA. ”Under november och december ökade vi omsättningen jämfört med tidigare år”,                   säger Daniel Carlsson, delägare i Brända Bocken, som ännu inte påverkats negativt av lågkonjunkturen.

Brända Bocken håller ställningarna som en av de större krogarna i Gävle. Men marginalerna är små och vinsterna blygsamma.
– Prisläget på mat är relativt lågt i Gävle och det är många restauranger som konkurrerar, säger Daniel Carlsson, en av de fyra delägarna.

Annons

Till skillnad från exempelvis Church Street Saloon, Helt Enkelt och Mc Gills så fortsätter Brända Bocken servera luncher, trots att det inte höjer lönsamheten.

Lunchserveringen är viktig för stadskärnan, menar Daniel Carlsson.

– Vi ligger ju mitt på Stortorget och det skulle inte vara bra om vi slutade servera lunch.

Dessutom, menar han, medverkar luncherna till att personalens sociala liv fungerar bättre. Flera har familj och barn och tack vare lunchserveringen får de arbetsscheman med både dag- och kvällspass.

– Vi har behållit många anställda i flera år, både kockar och servitörer, säger Daniel Carlsson.

För Brända Bocken har sommaren stor betydelse. Solsken och varma kvällar drar gäster till den stora uteserveringen medan regn och kyla har motsatt effekt.

För ett par år sedan byggdes restaurangen om. Väggar målades om, väggar flyttades och golven byttes ut.

Drygt 1 miljon kronor investerades i byggnaden som restaurangbolaget äger. Under upprustningen höll krogen stängt i fem veckor.

– Det blev en nytändning för oss, för både ägare och personal, säger Daniel Carlsson.

Det är viktigt, tycker han, att kapital återinvesteras så inte restaurangen förfaller. Investeringarna ger samtidigt avskrivningar som drar ned resultatet.

– Våra avskrivningar blir högre än för dem som hyr sina lokaler, säger han.

– Under november och december ökade vi omsättningen jämfört med tidigare år. Januari ser också bra ut även om det alltid brukar vara en tung månad.

– Det är klart att folk blir försiktigare. Men just nu har många mer pengar på fickan tack vare att räntorna är lägre än för ett halvår sedan. Att gå ut och äta är ett relativt billigt nöje som folk kan unna sig även om det är lågkonjunktur, säger Daniel Carlsson.

Han konstaterar att omsättningen minskade något under 2008, vilket framförallt beror på dåligt väder i juni och augusti.

Brända Bockens ägare ser med spänning fram emot kommande sommar då Stortorget ska byggas om. Kommunen har lovat att krogen får behålla uteserveringen med lika stor yta som nu men att den kan få lov att flyttas några gånger medan byggena pågår.

Damm och oljud kan vara negativt men själva bygget kanske lockar nyfikna till krogen på torget, resonerar Daniel Carlsson.

Att Cityfesten försvinner har han inget emot.

– Jag har själv länge varit skeptisk till Cityfesten. Befintligt näringsliv har inte alltid mått så bra under festveckan även om det varit ett trevligt inslag i vardagen, säger han.

Mer läsning

Annons