Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO-medlemmar kräver besked

Annons

Drygt 1.500 pensionärer från Gävleborg, Uppsala, Västmanland och Dalarnas län var i veckan samlade till en inspirationsdag för att på ett bättre sätt kunna möta framtiden. En framtid som borde innebära en social och ekonomisk trygghet och där vi vet att kommuner och landsting klarar sina åtagande om vård och omsorg för de äldre.
Men så är inte fallet. På sikt finns det ett stort gap mellan behov och tillgängliga resurser som inte bådar gott. Det gapet finns både när det gäller ekonomi och personalresurser.
I en mer närliggande framtid har vi nu fått besked om att den planerade skattelättnaden för pensionärer är inställd. Inte helt oväntat.
Nu kommer Alliansen med nya besked om skattesänkningar. Dock inte förrän 2013 eller 2014 – OM de offentliga finanserna är i balans! Även detta känner vi igen.
Däremot känner vi inte av de skattelättnader vi påstås ha fått och som skulle ha gett oss mellan femtusen och tiotusen kronor mer i plånboken varje år. De pengarna har ätits upp av de senaste nedskrivningarna av pensionerna med drygt 7 % under 2010 och 2011.
Nu står vi inför en ny kris. Den fråga vi som pensionärer ställer oss är: Kommer vi att få betala även denna kris med nya nedskrivningar av pensionen? Kommer vi att få betala krisen med ytterligare sänkt levnadsstandard? Det är inte rimligt!
Det måste helt enkelt till en översyn av pensions- och skattesystemet – och det måste till nu! Vi måste få ett system som är långsiktigt stabilt och hållbart.
Ett par uttalanden ger kanske ett visst hopp inför framtiden. Alliansen företrädare säger numera:” Det skall löna sig att arbeta men det ska också löna sig att ha arbetat”. Oppositionen säger: ”Pension är intjänad lön och skall beskattas som sådan”.
Men vi är luttrade och har hört fagra ord och löften förr. Nu är det upp till politiken att bevisa att det finns handling bakom orden. Och det är inte långt till nästa val!
Vi PRO-are kräver lika skatt för lön och pension.
Vi PRO-are kräver en översyn av pensionssystemet.

För PRO Gävleborg
Axel Andersson

För PRO Dalarna
Nils Nilsson

För PRO Uppsala län
Carl-Erik Thörngren

För PRO Västmanland
Monica Laakso

Mer läsning

Annons