Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proffs på spel

Datorspel är ett utbrett folk nöje i Sverige, från sport spel till spelet som livar upp festen. Sverige har också några av världens bästa speldesigners och i vårat land finner man också några av världens bäste datorspelare.

Den utbredda tillgången till datorer har gjort Sverige till ett av de ledande länderna när det gäller att utveckla spel, men även att spela dessa. I Sverige finns det ett 20-tal personer som helt kan försörja sig på sitt datorspelande. De tävlar i olika så kallade E-sports (elektroniska sporter) där deras redskap är datorn. Det är ett jobb som betyder att man måste resa jorden runt för att delta i olika tävlingar då de stora pengarna som ofta annars finns i USA. I Sydkorea har de professionella spelarna fått statusen av en rockstjärna och sminkas och stylas inför stora tävlingar som sänds i flera av landets tv-kanaler. I Sverige är det inte lika glamoröst, vi lever i ett annat samhälle där datorspel inte har haft lika stor genomslagskraft i de stora medierna.

Datorspelandet var under en lång tid helt dominerande av killar. Men genom spel som ”The Sims” och ”Singstar” har spelutvecklarna fått in kvinnor på spelmarknaden. Just sociala spel som ”Singstar och Guitar Hero” har slagit vårt land med häpnad, ”Guitar Hero 3” har sålt mer i Norden än i Tyskland och Frankrike tillsammans. Enligt en undersökning spelar 50 procent av svenska folket någon form av spel. Könsfördelning är också något som överraskar många då nästan hälften av alla som spelar är tjejer.

”World of Warcraft” är världens största onlinespel. I Gävle bor en av de mest kända spelarna, Havar Ameen, också känd i spelkretsar som ”Muqq”. Han spelar i världens största lag, Ensidia. - - Jag ser mig själv inte som en professionell spelare, jag spelar för att det är en rolig hobby, säger Havar som spelat spel sedan han var sex år gammal, idag är han 24 år. Det finns också en baksida med att vara känd inom WoW. Han får nästan aldrig vara ifred när han är online eftersom många andra spelare ställer frågor och förföljer honom. - Det är snarare jobbigt eftersom jag inte hinner svara på allas frågor och man vill bara spela spelet ibland, säger han.

Ett av de stora svenska namnen inom utvecklingen av spel är företaget Digital Illusions CE, mer känd som DICE. Som år 2002 släppte spelet ”Battlefield 1942” som blev en bästsäljare över stora delar av världen och är det enda svenskutvecklade spelet som legat etta på försäljningslistorna i USA. Försäljningen av spel har i Sverige ökat dom senaste åren och försäljningen för 2008 förväntas sluta på 8 miljoner sålda spel.