Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proffstyckarna tror de har den enkla enda sanningen

Hälso- och sjukvården innehåller inte den enkla verksamhet som proffstyckarna framställer det som. Det handlar framför allt inte om beslutsvånda, det handlar om att göra rätt, skriver Björn Brink (C).

Annons

Det är en spännande och omtumlande värld vi lever i just nu. Att nästan dagligen få veta vad som ska göras inom Landstinget Gävleborg, framför allt få veta vad som inte ska göras.

Flera ledarskribenter överträffar sig själva i att misskreditera de politiska partier som efter en lång och osäker tid kliver fram för att bilda en majoritet. I en tid när de ekonomiska förutsättningarna mer eller mindre dagligen försämras.

Efter en ”härdsmälta” i alla partier har nu en kraftfull majoritet bildats.

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har arbetat fram en stabil överenskommelse mandatperioden ut. Vi tre partier delar nu lika på makten och ingen är stödparti åt någon, vi är jämbördiga parter och det känns för alla parter rätt och riktigt. En egoistisk partipolitik har kastats åt sidan för en mer pragmatisk hållning, det finns nu en majoritet som vågar, kan, vill ta nödvändiga beslut och som ständigt har individen, patienten i centrum.

Det kommer att bli en hel del tuffa beslut. Det är vi helt klara över. Viktigt är att länsinnevånarna och inte minst de som arbetar i verkligheten också blir fullt involverade i den utveckling som hälso- och sjukvården går till mötes. Beslut ska tas tillsammans, i samförstånd och vara begripliga.

Den världsomfattande finansiella krisen och lågkonjunkturen som är av en omfattning som är att jämföra med 1930-talets krisår, ska hanteras. Starkt fallande inkomster i landstingskassan gör stora hål i budget. Här krävs ansvarstagande utöver det vanliga.

Resurser inom specialistsjukvården kommer att behöva samordnas till färre utbudsorter. Basen kommer alltid att vara den nära vården. Alltid med individen i centrum och att hela Gävleborg ska leva. Nu är det på allvar och borde vara det också för ledarsidornas proffstyckare. Men det kanske är att begära för mycket!

Under mandatperioden har det varit en mycket knapp majoritet som styrt landstinget. Men nu är i vart fall den ovissheten borta. Centerpartiet har önskat att fler borgerliga partier tagit sitt ansvar i den svåra situationen som uppstod men så blev det nu inte. Nu väljer övriga Allianspartier att sitta på läktaren och vara åskådare i stället, oansvarigt tycker vi.

Sveriges 21 landsting och 290 kommuner har samtliga stora hinder att ta sig igenom. För att kunna ro framåt fordras det många vid årorna. Eftertanken har kanske också gett de övriga partierna insikten att rå oppositionspolitik, för att sätta käppar i hjulen, inte är den bästa medicinen för länsinnevånarna.

Centerpartiet

Annons