Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Project Natal" - Molyneux-hype eller innovation?

Annons

I måndags kväll, svensk tid, presenterade Microsoft "Project Natal".

Frågan är om avslöjandet innebär det kontrollösa spelet eller om det är ännu ett "You're in the movies".

Just nu pendlar man mellan science fiction-drömmar och varningsklockor som klämtar i bakhuvudet.

Vi var nog många som tappade hakan då Microsoft avtäckte "Project Natal" under årets E3-presskonferens. Att Sony och Microsoft skulle avtäcka någon slags rörelsekontroller var väntat.

Men att Microsoft, till skillnad från Sony, skulle visa upp en egen variant, med rena science fiction-funktioner, var mer oväntat.

Om du inte redan har snappat upp nyheten så handlar det om en kamera, kapabel att känna av hela din kropps rörelser och blixtsnabbt föra över dem till en spelfigur. Den har också inbyggd mikrofon, röststyrning och ansiktsigenkänning.

Smaka på det. I praktiken betyder det tv-spel utan handkontroller.

Lionheads Peter Molyneux visade en imponerande presentation som visade interaktion med en virtuell karaktär som kunde läsa av ansiktsuttryck och kroppsspråk. Dessutom kunde försökspersonen böja sig ner över ett vattendrag och se sin egen spegelbild på ytan, samtidigt som hon krusade vattnet med handen.

Det mest fantastiska var när testpersonen lämnade över ett pappersark, som scannades in av kameran och togs emot av pojken på skärmen.

Molyneux pratade om sann interaktion med en spelfigur. Det låter så klart helt fantastiskt. Och tyvärr så är det inte första gången spellegenden uttalar så stora ord.

Och här kommer vi till varningsklockorna som jag nämnde i ingressen.

Peter Molyneux är känd som mannen som, förutom att göra bra spel, har ett munläder som alltid ligger ett eller två steg före sanningen.

Att se en presentation på film, dessutom presenterad av den pratglade Lionhead-bossen, behöver inte innebära att den nya kontrollmetoden fungerar bättre än Microsofts genomusla filmtrailerspel "You're in the Movies".

Endera så är "Project Natal" bara en hajpad "Eye Toy"-kamera för Xbox 360 eller så sitter Microsoft på nästa steg i spelutvecklingen. Kanske ligger sanningen någonstans däremellan.

Men som spelentusiast så hoppas man så klart på det bästa medan Sony och Nintendo pillar nervöst på sina rörelsekänsliga kontrollstickor.

Mer läsning

Annons