Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Promenerade bort 28 kilo på ett halvår

Det var efter ett hälsosamtal med en sjuksköterska som Conny Borg bestämde sig: nu fick det vara nog, övervikten skulle bort. Ett halvår senare kan han vara riktigt stolt över sig själv, hans nya livsstil har haft effekt.

– Man fick ju köpa nya brallor, jag gick ner ett par storlekar. Men det var det värt, säger han med ett leende.
I maj gick Conny Borg, 39 år, på ett hälsosamtal genom landstinget. Han fick ta blodtrycket, väga sig, mäta midjemåttet och prata om sin livsstil. Och det blev en ordentlig tankeställare.
– Jag vägde 126 kilo och hade ett midjemått på 125 centimeter. Jag var överviktig helt enkelt. Dessutom var jag trött hela tiden och mådde inte så bra, berättar han.
Samtalet blev en vändning. Conny bestämde sig för att bli av med övervikten och lade om sina vanor ordentligt. Det blev mindre portioner mat, men flera mellanmål om dagen. Mycket mer frukt och grönsaker – men mindre fikabröd.
– Det var det svåraste i början, att sluta med kakor och grejer. Men nu har jag vant mig av vid det.
Dessutom gällde det att bränna kalorier. Han är van sedan tidigare vid att träna, men då har det mest varit styrketräning på gymmet. Nu krävdes det tuffare åtgärder: en timmes promenad med stavar varje dag, i ur och skur. Och han medger att det var med blandade känslor han tog stavarna.
– Jag tyckte det kändes lite fånigt i början. Men jag testade och märkte att det var mycket jobbigare att gå med stavar än att gå utan, man förbränner mycket mer kalorier. Och det är en vanesak, nu går jag alltid med dem.
Och stavarna och matvanorna gav snabb effekt. Bara ett halvår senare har Conny imponerat rejält på sin omgivning. Han har gått ner 28 kilo – och fått ett 30 centimeter smalare midjemått.
– Jag blev förvånad när jag var på återbesök och fick veta det, jag trodde inte att det skulle vara möjligt. Men sen blev jag stolt så in i helsike.
Han berättar att många av kollegorna på Sandvik blivit inspirerade och funderar på att följa hans exempel, något han verkligen rekommenderar.
– Jag mår mycket bättre nu. Jag är gladare och piggare. Jag har till och med blivit morgonpigg, det har jag aldrig varit förut!
Det var en rejäl omställning, att helt byta matvanor och samtidigt börja motionera minst en timme om dagen. Men Conny tycker att det har gått riktigt bra med alla förändringar.
– Det viktigaste är nog att man sätter ner klacken och bestämmer sig för att "nu vill jag göra det här, nu vill jag förändras".Då går det verkligen att förändra saker snabbt. Och sen är jag envis också, är det något jag är bra på är det nog det.
Nu väntar nästa utmaning. Behålla vikten – och sluta snusa.
– Jag har börjat lite långsamt med det. Man kan ju inte förändra allting bara hux flux. Men jag ska klara det också.