Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester i Torsåkerstoppade försäljningav skolmuseet

Skolmuseet i Torsåker var på väg att säljas. Men Torsåkersborna reagerade på Hoforshus planer och försäljningen stoppades.


– När kommun
fullmäktige fattade

beslut om försäljningen förstod man inte

vad Hoforshus sålde, säger Torsåkersbon

Margareta Skogsberg.

Torsåkers skolmuseum ligger mitt i samhället. För ortsborna har byggnaden och museet en viktig betydelse.

För några veckor sedan var Hoforshus på väg att sälja fastigheten till ett företag på orten. När det kom till invånarnas kännedom blev många upprörda och började ifrågasätta försäljningen.

– Vi såg att försäljningen inte hade skett enligt anbudsförfarande. Vi kontrollerade med Sveriges kommuner och landsting, hur en fastighetsförsäljning bör gå till, säger Margareta Skogsberg.

Enligt kommunallagen finns inget tvång om ett anbudsförfarande, men Sveriges kommuner och landsting rekommenderar det. Detta eftersom en kommun ska sträva efter att få så mycket betalt som möjligt vid en fastighetsförsäljning. Principen stämmer överens med kommunallagens krav på god ekonomisk hushållning.

Kommunfullmäktige beslutade om försäljningen vid sammanträdet i juni. Men Margareta Forsberg säger att få ledamöter visste vad Hoforshus sålde egentligen.

– Vi har kontaktat ledamöterna och många av dem minns inte vad fastighetsaffären gällde, säger hon.