Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Protester mot kanotslalombanan har regnat in"

Annons

Förra veckan fattade Gävle kommun ett beslut om att bygga en kanotslalombana i Gavleån, uppströms cykelbron i den södra fåran mot kraftverket i Boulognern. Detta efter en motion från Gefle Kanotklubb.

Beslutet verkar bland annat grunda sig på att platsen blivit ett tillhåll och anses vara en outnyttjad resurs i Gavleån. Det är något som jag och 100-tals sportfiskare som håller till där inte håller med om. Vi nyttjar denna sträcka ofta, i stort sätt varje gång vi fiskar i Boulognern, vilket kan bli 30-40 gånger per år per man/kvinna och vi är hundratals som fiskar regelbundet i ån.

Inför beslutet verkar ingen hänsyn tagits för att det finns ett väldigt stort sportfiskeintresse i staden med omnejd. Bara i Gävle finns tre fiskeredskapsbutiker som till stor del göds och frodas av personer som fiskar i Gavleån och är regelbundna kunder. Det är inte bara personer från Gävle som fiskar i ån, eftersom fisket kan vara väldigt bra. Jag har träffat fiskare från landets alla hörn och även fiskare från grannländer som återkommer till ån. En naturlig följd är att när allt fler fiskar regelbundet i ån blir att det ofta köer till vissa pooler (fiskeplatser) under högsäsongen mars-september och fram till att isen lägger sig. Efterfrågan på fiske i ån är redan nu större än antalet fiskeplatser. Att minska utbudet genom att omöjliggöra sportfiskemöjligheterna vid en av åns populäraste havsöringspooler väcker därför ett starkt motstånd hos sportfiskare.

En sådan pool är där Gefle kanotklubb beviljats bygga en permanent kanotslalombana (det är tillåtet att fiska en bit uppströms bron, ungefär till där muren börjar på den norra sidan).  Vid denna sträcka leker havsöring- och lax under fredningstiden för fiske 15 september-1 november.  En av de få lekplatser som finns för arterna i ån. Vad är då problemet? Kan inte ett mindre antal kanotister samsas med ett större antal sportfiskare vid den södra kanalen där en permanent kanotslalombana planeras? Problemet är att om det permanent sätts upp vajrar tre meter ovanför ån, så går det inte att fiska där. En medellång fiskare med ett fiskespö mellan 7-14 fot når betydligt högre än de tre meter som vajrarna planeras att sätta upp och då går det inte att fiska i en av de få pooler där det finns en god chans att fånga havsöring och lax i. Ingen av de personer jag känner som fiskar regelbundet i ån har fått någon information, eller har rådfrågats om den planerade kanotslalombanan, även om några av dem arbetar ideellt som fiskevärdar/tillsyningsmän eller professionellt som redskapshandlare. 

Efter att beslutet offentliggjorts har protester mot kanotslalombanan regnat in på den protestlista som startade 29 januari. Över 100 personer har skrivit under en protestlista på ett halvt dygn. Vi är många sportfiskare som anser att beslutet fattats på vaga grunder då sträckan där kanotslalombanan planeras, tvärtom vad Gefle kanotklubb antyder, inte är en outnyttjad resurs och vi tycker det är beklagligt att ingen verkar ha tänkt en tanke på det stora sportfiskeintresse som finns i staden innan beslutet fattades. 

Varför inte bygga kanotslalombanan uppströms kraftverket vid sträckan mellan Tolvfors och Boulognerbadet? I sådana fall blir slalombanan betydligt längre än den det nu beslutats om och då utnyttjas även det natursköna Valls Hage som till skillnad från den vackra och redan välbesökta Boulognern är en bortglömd oas i centrala Gävle.

Mats Ädel

en av många sportfiskare som håller till i Boulognern

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare