Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot mångkulturellt nationaldagsfirande

Det blir ett mångkulturellt nationaldagsfirande i Sandviken på söndag med bland annat kurdisk och arabisk musik.

– Ett bra tillfälle att visa upp hur Sverige ser ut i dag, säger Leif Jansson, kommunens tillväxtchef.

Men på Facebook finns en grupp med över 600 medlemmar som nu kräver att programmet ska rensas från utländska kulturinslag.

Sedan 2005 är det tradition i Sandviken att nationaldagen firas med musik och dans från olika delar av världen. I samband med nationaldagsfirandet passar kommunen också på att genomföra en ceremoni där nyblivna medborgare hälsas välkomna till Sverige och kommunen.

Men i år har det mångkulturella firandet blivit omstritt. På Facebook startades tidigare i veckan gruppen ”Bort med arabisk och kurdisk musik från Sandvikens nationaldagsfirande” av personer som vill ha ett helsvenskt arrangemang. På torsdagseftermiddagen hade drygt 600 personer anslutit sig.

”Provocerande”

”Jag ser det som oerhört provocerande. Det känns som om man vill ursäkta sig för att vi ska fira vår egen nationaldag”, skriver en av medlemmarna.

”Jag är inte rasist men...”, inleder två andra.

Daniel Hagström, känd närradioröst, var en av dem som skapade Facebookgruppen.

– Vi vill väcka debatt och det målet har vi uppnått. Det rimmar dåligt att ha kurdisk och arabisk musik på ett svenskt nationaldagsfirande. Det finns ju 364 andra dagar på året där man kan spela sådan musik. På en svensk nationaldag ska det vara svensk kultur.

Förvånad

Odd Westby, kommunens informationschef, är förvånad över att motståndarna mot det mångkulturella programmet bara pekar ut de kurdiska och arabiska inslagen.

– Är det okej med storbandsjazz av amerikanska tonsättare eller bluesmusik om man vill ha ett helsvenskt program? Varför är det ingen som protesterar mot att det ska framföras musik av Cornelis Vreeswijk? Han var ju född i Holland.

Odd Westby konstaterar att det i Sandviken finns medborgare från 81 olika nationer.

– Nationaldagen är en folkfest där gamla och nya svenskar firar tillsammans. Nationaldagsfirandet skapas av de kulturarbetare som bor och verkar i Sandviken. Det innebär att vi får kulturinslag från jordens alla hörn.

Leif Jansson, ansvarig för ceremonin där nysvenskarna hälsas välkommen, tycker att nationaldagen är ett utmärkt tillfälle att visa upp hur Sverige ser ut i dag.

– De utrikesfödda utgör en allt viktigare del av det svenska samhället. Vi behöver ännu större invandring för att klara behovet av arbetskraft. Annars hamnar i en negativ spiral och då drabbas i slutändan välfärden.