Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protesttåg mot Israels bombningar

Med palestinska flaggor i händerna och talkörer där Israel beskrevs som "mördare", tågade cirka 150 personer genom Gävle på fredagen.

Annons

– Folk lider i Gaza. Den svenska regeringen måste hjälpa till så att israelerna slutar bomba, sade Ayman Biasly, 18, en av dem som fattade mikrofonen när demonstrationen nådde Stortorget.

I den bistra kylan fick Ayman Biasly läsa upp talet som skrivits av Adbelnasser Shloun och Albert Gibbs i Svensk-palestinska samarbetsföreningen.

– Som vanligt är det civilbefolkningen som drabbas, barn, kvinnor och gamla människor, sade han.

Systrarna Samah Amer, 16, och Samia Dahman, 20, har flera släktingar i Gaza, däribland en syster, mormor och morfar och sju farbröder.

– De flyr hela tiden och kan inte sitta hemma. De har ingen el och dåligt med mat, sade Samah och Samia som hade telefonkontakt med Gaza på nyårsdagen.

– Varför ska folket betala priset?, undrade systrarna som själva kom till Sverige för fyra år sedan och fick uppehållstillstånd.

Laila Saleh har en av sina döttrar i Gaza.

– Jag ringde henne nyss. Hon bara skriker och vågar inte gå ut. Israelerna bombar alldeles i närheten.

Dottern Faten berättar att hennes syster avvisades från Sverige till Gaza för två år sedan trots att hon hade fött barn här i landet. Faten hoppas att de svenska myndigheterna ska ge med sig och låta systern komma till Sverige igen.

Kvinnorna är besvikna på Egypten och andra arabländer som "bara sitter på sina stolar" i stället för att stödja palestinierna. Däremot är de nöjda med Hamas styre i Gaza.

– Israelerna kan inte få göra som de vill. Gaza är inte deras. Det är vårt land, sade Samia Amer och stöddes av modern Monira.

Lösningen på konflikten?

– Israel måste upphöra med ockupationen, sade Faten.

– Det finns ingen lösning, sade Ayman Biasly som liksom flera andra demonstranter klätt sig i den symboliska svart-vita halsduken.

I kylan på Stortorget skanderades slagorden på svenska och arabiska.