Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provsvar klara: Nu kan du dricka vattnet norr om Gavleån

På fredagskvällen gick Gästrike Vatten ut med ett pressmeddelande om att de som bor norr om Gavleån nu kan dricka sitt kranvatten. Bor du söder om Gavleån behöver du fortfarande koka vattnet innan du ska dricka det eller använda det till mat. Där är provsvaren ännu inte färdiga.

Annons

LÄS OCKSÅ: Gamla ledningar och bristande underhåll tros ha orsakat läckan

Gästrike vatten meddelar att de fått två provsvar efter varandra som visat att vattnet norr om Gavleån är rent och att nätet är trycklöst. Från 20.25 på fredagskvällen var det konstaterat ofarligt för Gävlebor boende norr om Gavleån att dricka sitt kranvatten.

– Det var ett lätt beslut att ta nu ikväll för alla analyser som vi tagit efter att nätet varit trycklöst har varit utan anmärkning. Nu väntar vi bara in provsvaren från de analyser som togs efter att vattnet släpptes på igen efter läckan. Detta för att säkerställa att vattnet uppfyller livsmedelskraven, säger Lena Blad, tillförordnad vd på Gästrike Vatten i pressmeddelandet.

För de som bor söder om Gavleån, cirka 45 000 personer, är dock situationen fortsatt densamma. De proverna togs först på fredag morgon efter att läckan på Brynäs hade lagats och dröjer därför lite extra.

Gästrike Vatten meddelar att de beräknar att ha preliminära provsvar under lördagen – de behöver två godkända provsvar tagna på samma ställe men vid olika tillfällen för att kunna bryta rekommendationen att koka vatten.

Gävleborna uppmanas också till sparsamhet med vattnet. 3 000 kubikmeter rann ut vid läckan och nivåerna i vattentornen är låga och behöver fyllas på igen, meddelar Gästrike Vatten.

MER OM VATTENLÄCKAN PÅ BRYNÄS:

Gävleborna hamstrar vatten – det börjar bli tomt i butikerna

Extra personal har kallats in för att äldre ska få vatten

Gävleprofil kritisk mot bristande information om vattenläckan – "Jag tycker att det är hemskt och taktlöst"

Akut vattenläcka i Gävle – stora delar av invånarna uppmanas att inte dricka vattnet

Gävle drabbat av akut vattenläcka – vi sände live

Se Gästrike Vattens presskonferens här: "Gävleborna drabbas veckan ut"

Folksamling vid vattenpumpen – "Bajamajor är på väg till skolan"

Jätteläckan slår hårt mot restaurangerna – tomt i kranarna på McDonald’s

Annons