Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiatrisjuksköterska gav religiösa råd i stället för vård – patienter hänvisades till kyrka

En sköterska på en hälsocentral blandade in sin egen religion i vården.
Patienter som sökte för psykiska besvär fick veta att de hade problem med sin relation med gud och hänvisades till en kyrka.
Nu har sjuksköterskan anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Psykiatrisjuksköterskan hade jobbat på en hälsocentral i västra Gästrikland i någon månad när man började få signaler om att allt inte stod rätt till.

En patient som hade sökt hjälp för bland annat ångest berättade att sjuksköterskan hade sagt att besvären berodde på andliga problem och att de skulle botas om patienten fick en bättre relation med gud.

För att få hjälp med det hänvisade sjuksköterskan patienten till den kyrka där hon själv går och förmedlade också kontakt med en person där.

När chefen på hälsocentralen konfronterade sjuksköterskan medgav hon att det stämde. Det visade sig också att ytterligare minst två patienter fått liknande råd, varav i alla fall en ska ha lytt uppmaningen och gått till kyrkan.

Sjuksköterskan som hade ett vikariat blev genast avstängd från jobbet och nu har Region Gävleborg även beslutat att göra en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Man bedömer att sjuksköterskan kan utgöra en risk för de patienter hon möter.

– Sjuksköterskan har agerat oprofessionellt, konstaterar chefsläkaren Börje Svensson.

Han säger att man självklart får tro på vad man vill men att man inte kan blanda in det i sitt arbete med patienter.

– Hon har inte följt vetenskap och beprövad erfarenhet utan blandat in sin egen tro, säger Börje Svensson.