Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Psykiskt sjuka trillar emellan”

Allt fler psykiskt sjuka kommer i kläm mellan myndigheterna.
Det anser Thomas Lundqvist, som arbetar som personligt ombud i Gävle kommun.
– Effektiviseringar gör att utbudet av hjälp blir smalare och smalare och det gör att fler trillar emellan.

Arbetarbladet berättade i‑går om Anna och Josefin som kämpar för att deras mamma ska få hjälp. Men eftersom hon både har psykiska problem och problem med alkohol upplever de att de bara bollas runt mellan socialtjänst och psykvård.

Thomas Lundqvist som arbetar som personligt ombud för personer med psykisk funktionsnedsättning i Gävle bekräftar att det ofta är så.

Hans bild är att de flesta verksamheter, både inom landsting och kommun, dragit ned och effektiviserat så mycket att de bara ägnar sig åt precis det som är deras huvudsakliga uppgift. Inget annat.

Det gör att personer som behöver hjälp från mer än en instans kommer i kläm.

– Alla gör säkert så gott de kan men de har sina budgetar att hålla sig till. De är specialiserade på just sin sak och gör bara det. Det gör att ingen ser helheten – hela människan.

– När man ser att det finns flera saker en person behöver hjälp med blir det lätt att man hänvisar till någon annan. Personen blir en kostnad som skickas runt och det är på så vis valsen börjar, säger Thomas Lundqvist.

Det blir den sjuke själv som får ansvar för att planera vården och för att få myndigheterna att samarbeta. Ett orimligt krav, menar Thomas.

– Är man sjuk klarar man inte det. Det är knappt att jag som har jobbat med det här i sju år, som har upparbetade nätverk och vet hur det fungerar, klarar av det.

Lösningen enligt honom är mer samarbete och han nämner Team Douglas, där landsting och kommun gemensamt hjälper psykiskt sjuka med missbruksproblem, som ett bra exempel.

Han menar också att många av de saker som folk behöver hjälp med ofta skulle kunna lösas lätt om de bara upptäcks i tid. Nu reagerar samhället ofta först när det redan har gått för långt. När en person redan har blivit hemlös eller intagen på psyk.

– Då blir det stora kostnader för samhället. Det skulle man slippa om man i‑stället satsade mer på förebyggande insatser. Samhället investerar i exempelvis rondeller för att man räknar med att det kommer att löna sig på sikt. Jag önskar att man gjorde detsamma i människor.