Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykolog saknas på en fjärdedel av vårdcentralerna

26 procent av Gävleborgs vårdcentraler har uppgett att de saknar tillgång till psykolog, enligt en undersökning som Psykologförbundet gjort.

Psykologförbundet har kartlagd vilken tillgång landets vårdcentraler har till psykologer. 26 procent av vårdcentralerna i Gävleborg har uppgett att de varken har någon anställd psykolog eller något avtal med privatpraktiserande psykolog. Samtidigt förordar Socialstyrelsen psykologisk behandling vid ångest och depression i sina riktlinjer, konstaterar Psykologförbundet i ett pressmeddelande.

Psykolog saknas på en tredjedel av landets vårdcentraler. Trots att en tredjedel av patienterna vänder sig till vårdcentralen när de har en psykisk ohälsa. I samma pressmeddelande konstaterar Psykologförbundet att var man bor avgör vilken hjälp man får vid psykisk ohälsa. Gotland är det enda landstinget eller regionen som har tillgång till psykolog på alla vårdcentraler.

– Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland unga och kvinnor. Även om siffrorna pekar i en positiv riktning är behovet av psykologisk behandling fortfarande större än tillgången till psykologer på vårdcentraler. Tyvärr är tillgången till psykolog ojämn över landet så vården blir inte jämlik, skriver Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg.