Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pyramid i parken

En pyramid av kroppsdelar eller en busvisslande fågel som ger komplimanger till alla som går förbi.
Det är några av de konstverk som skulle smycka Esplanaden om Borgarskolans medieelever får bestämma.

Gävles offentliga konst väcker ofta diskussioner. Nu har Borgarskolans medieelever fått chansen att själva komma med förslag på vad som skulle kunna smycka paradstråket Esplanaden.

I går presenterade de sina verk för skolans ekonomelever och för en jury bestående av kommunalrådet Marita Engström, konstpedagogen Matilda Svensson från Konstcentrum och Lo Lennartsson som är landskapsarkitekt på Gävle kommun.

Totalt fick de ta del av tio helt nya förslag på offentliga utsmyckningar som passar i olika delar av Esplanaden.

Allt från en kaffekopp stor nog att sita och fika i, till en fem meter hög obelisk i granit där man kan ta del av berättelser från Gävle.

Gemensamt för dem alla var att de på olika sätt skulle göra Gävleborna delaktiga.

– Kaffekoppen anknyter till Gävle både som kaffe- och porslinsstad, förklarar Joel Lyrberg.

Jenny Åblom, Sofia Månsson, Max Larsson, Julia Sundbom och Linnea Deime förslog att man framför Folkteatern skulle placera en pyramid med kroppsdelar som uppmuntrar till lek, konst och vila.

– Det finns inga lekplatser kring Esplanaden så vi ville gärna göra något som barn kan vara delaktiga i men som samtidigt passar alla åldrar, berättar Julia.

På en av pyramidens sidor kan man klottra med kritor, på en annan klättra på händer, fötter, öron, mun och andra kroppsdelar som sticker ut ur betongen. Dessutom finns insjukna sittplatser formade efter människokroppen där man kan vila.

– Sittplatserna är försedda med värmeslingor för att det ska vara varmt och skönt, förklarar Sofia Månsson.

En annan grupp föreslog att man på andra sidan Staketgatan, framför Gävle teater, skulle placera en stor blå fågelholk med en glad fågel som tittar ut, busvisslar och ger komplimanger så fort någon passerar.

Ekonomelever från Borgarskolan fick vara med och rösta på vilka de tyckte var bäst, men det var i slutändan juryn som utsåg vinnaren.

Men det var så många bra förslag att man inte bara kunde välja en – det blev därför två förstapristagare. Dels den smickrande Fågelholken dels en installation med upplysta, färgglada plexiglasboxar som man både kunde klättra på och gå in i och som var tänkt att stå på Rådhustorget.

Nu kommer alla verken att ställas ut. Först i förvaltningshuset, sedan på Konstcentrum.