Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pysselsättning?

Helgerna över, vardagen åter. Och med vardagen följde även de fortsatta varslen. Telia Sonera varslade 1 200 anställda i måndags. Volvo lastvagnar och Volvo Powertrain fortsatte sin slakt av verksamheten, i går varslades ytterligare 1 600 anställda.

Annons

 

Och vad finns att gå till för den som i dag riskerar att bli arbetslös? Inte mycket. Ett nytt jobb är väl optimistiskt att hoppas på. Sverige och de svenska företagen går på sparlåga just nu. Prognoserna talar om en arbetsmarknad som inte kommer att generera några ytterligare arbetstillfällen igen förrän 2011 eller 2012.

Arbetsmarknadsutbildning då? Nja. Av de runt 12 800 platser som fanns i november 2006 återstod i november 2008 bara 3 252 platser. På punkt efter punkt i Arbetsförmedlingens månadsstatistik visar siffrorna minus i jämförelserna med tidigare år. Vilket innebär minus för den som riskerar att bli arbetslös just nu.

Det finns många som har åsikter om regeringspolitiken mitt i varslens tid. Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, är en av dem. Han förkunnade på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt i måndags att platserna inom arbetsmarknadsutbildningen måste bli fler.

Och det börjar väl bli rätt klart. Att det som av de borgerliga partierna i opposition kallades för att ”dölja” arbetslöshet, som hånfullt förringades till ”pysselsättning”, faktiskt handlar om att försöka få in människor i arbete, om att ge dem, om inte arbete vid arbetslöshet, så i alla fall sysselsättning för att i ett senare skede faktiskt kunna hitta ett arbete. En möjlighet den borgerliga regeringen däremot inte erbjuder mer än ett fåtal.

Däremot kan vi konstatera att det nu blivit ännu bättre att tjäna mycket pengar i Sverige. Efter nyår höjdes nämligen nivån för statliga inkomstskatt från 28 408 kronor i månaden till 31 683 kronor.

Sverige. Ett land där de som redan har får ännu mer.

Mer läsning

Annons