Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

R som i rysare

Annons

Om man vill plåga sig riktigt mycket ska man inte satsa på skräckfilm. Det duger inte. För riktig smärta är det bara fängelsefilm som gäller. Ett fängelsedrama är ett filmiskt migränanfall. Man måste spy, man vill fly, man är beredd att dö för att bli fri från tortyren.

Det finns två sorters fängelsefilmer. Den ena sorten har ett försiktigt positivt slut. Någon går igenom fängelsevistelsen som en prövning. Kanske är mannen – det är oftast mannen – oskyldigt dömd. Han tränar kroppen till en muskelmaskin eller läser Dostojevskij eller – om det handlar om Sverige – spelar amatörteater. Han lyckas med hämnd eller flykt eller att bli en bättre människa.

I den andra sorten fängelsefilm finns ingen nåd.

Det var en sådan fängelsefilm jag såg härom kvällen. Värken efter ”R” sitter kvar.

R som i Rune. Han heter så, den unga killen som åkt in på två år för misshandel. Det är första vändan men han hamnar bland Danmarks grövsta brottslingar bakom de tjocka fängelsemurarna i staden Horsens.

Rune ligger lågt. Han är inte korkad. Han vet sin plats i hierarkin. Han hinner inte bädda sängen i cellen innan någon snor madrassen. Det har inte gått en dag innan han tvingas utföra uppdraget att slå ner en medfånge. Omsorgsfullt, med biljardboll i strumpa, så att tänderna krossas.

Rune svabbar överstesadistens, gängledarens, rum. Och toaletterna. När grabben sköter sig får han vara med och spela poker.

Dansk film har blivit Mads Mikkelsen. Och Mads Mikkelsen igen. Men det är genast något bekant med Rune och hans djupa bekymmersrynka mellan ögonen. Skådespelaren heter Pilou Asbæk (egentligen Johan Philip Asbæk).

Och vi har ju precis setts! I tv-serien ”Borgen” där han spelar en centralfigur – statsministerns uppfinningsrika spinndoktor Kasper Juul.

29-åriga Asbæk gick ut Teaterskolan 2008 men är redan aktuell i internationella sammanhang – med filmatiseringen av ”The whistleblower”, mot bland andra Rachel Weisz och Vanessa Redgrave.

Han blev nyligen utnämnd till en av Europas Shooting Stars.

Pilou efter Mads alltså. Kasper och Rune övertygar mig.

Titelns R står även för Rashid, liksom Rune nykomling i fängelsehierarkins botten. De arbetar båda i fängelsköket. I en befriande scen skrattar de tillsammans. Men annars finns som sagt ingen befrielse från vidrigheterna. För Rune och Rashid finns bara två olika helveten att välja på. Slå eller bli slagen, döda eller dö.

R som i riktigt rabiat rå. En konsekvent, kompromisslös, välspelad film som vann Nordiska filmpriset på Göteborgs filmfestival 2010, den släpptes på dvd i januari.

Fängelset i Horsens lades ner för fem år sedan. Filmen spelades in på plats. ”Först ville vi bo hela tiden i fängelset, men vår producent förbjöd oss. Nu är jag glad för det. Byggnaden är som gjord för att få människor deprimerade och vi hade aldrig orkat”, säger Tobias Lindholm som skrivit och regisserat ”R” tillsammans med Michael Noer.

Men det kanske mest skrämmande är att liknande förhållanden – och känslor – har speglats i flera andra fängelsefilmer på senare tid. I ”Dog pound” (amerikanskt fängelse) och ”Profeten” (franskt fängelse). Konstant smärta. Inget hopp. Vart är vi på väg? Skräckupplevelsen slutar inte ens när filmen gör det.

Mer läsning

Annons