Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rabatterad ungdom

I Sollentuna kommun vill det folkpartistiska kommunalrådet Lennart Gabrielsson rabattera ung arbetskraft. För 75 procent av lägstalönen ska unga under 25 år i kommunen erbjudas arbete, allt enligt logiken 75-procent-av-lägstalönen-är-mer-än-ingen-lön-alls. Och så är det ju naturligtvis. Problemet är bara att ung arbetskraft redan i dag är billig arbetskraft. Kort eller ingen yrkeserfarenhet ger lägre lön än lång, och så ska det naturligtvis också vara. Att ytterligare rabattera redan billig arbetskraft är dock inget annat än ett oanständigt utnyttjande av ungas utsatta läge på arbetsmarknaden.

Gabrielssons förslag är ett tecken i tiden. Vi har nu, efter etableringen av en ökad självfinansiering i a-kassan, försämrade trygghetssystem och minskande fackföreningsmedlemskap hamnat i ett läge där denna typ av förslag är realiserbara. Den som inte har några rättigheter och heller inget skyddsnät är inte i någon position att ställa några krav.

Gabrielssons förslag riskerar innebära att ordinarie arbete kommer att utföras till ett lägre pris. Det är också ett faktum Kommunal påtalat. Förslaget riskerar också innebära att unga kommer att få svårt att senare kompensera för sitt låga ingångslöneläge. Det handlar dessutom om ett kontraproduktivt förslag, givet det faktum att unga redan i dag ratar yrken inom bland annat omsorgen på grund av usla villkor.

Vill Lennart Gabrielsson göra en verklig insats för de unga och de framtida rekryteringsbehoven får han helt enkelt tänka om. I banor av utbildning och praktik exempelvis.