Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räcker 100 000 kronor till ett ufo-hus?

Budgivning pågick hos Gävle Konstcentrum på måndagen. Konstcentrum är spekulant på ett hus på Hangargatan 50 i Norrköping, för den internationellt kända konstnären Apolonija Šušteršičs räkning.

Gävlebor som passerade kunde följa husauktionen – och bli bjudna på fika.

Ett konstprojekt kan visserligen vara ungefär vad som helst numera. Men lite bisarrt är det!

Och väldigt coolt. Apolonija Šušteršič har definitivt satt sprätt på Gävles konstliv med sin idé om att köpa in och placera en futuristisk, tefatsliknande byggnad vid Gavlehov. Som en del av den offentliga konsten för det nya idrottsområdet.

Så tur i alla fall att inte någon stjärnmäklarnisse Eklund har satt utgångspriset. Husauktionen kan följas som vilken husauktion som helst via en webbsida men det är statliga Fortifikationsverket som säljer och budgivningen på kultobjektet startar från noll.

Klockan 9.42 kom det första, 50 000 kronor. Ytterligare en budgivare dök upp klockan 13.21, och höjde till 100 000 kronor.

Klockan 17.30 var högsta budet 150 000 kronor.

Men auktionen pågår hela veckan. Vad som helst kan hända. Internationella ufo-hus-nördar och samlare kan dyka upp, befarar man.

– Jag tycker att någon som har en massa pengar borde köpa huset åt oss, säger Apolonija Šušteršič.

Hon skrattar. Men det är inte enbart skämt. Ni som sitter på stålar och förhoppningsvis lika mycket stil, ni kanske fattar vinken? Här finns chans att sponsra ett arkitektritat Futurohus, ett historiskt estetiskt objekt. Som kan bli Gävlebornas gemensamma egendom – och tillgång.

Arbetarbladet Kultur har i tidigare artiklar berättat om det spektakulära, plastgjutna Futurohuset, även kallat ufo-hus, som tillhör militären och har stått placerat på ett skjutfält i Tönnebro.

LÄS MER: Finskt kultobjekt från 60-talet.

Apolonija Šušteršičs konstprojekt ”Grannar och medborgare” för Gavlehov handlar om att Gavlehov ska kunna fungera som en mötesplats för fler än sportintresserade. Hon har bland annat fört samman elever från kringliggande stadsdelars skolor och lyckats förmå rektorerna från Stora Sätra, Prolympia och Stigslund att samarbeta om aktiviteter.

– Det är ingen stor stad, Gävle, men det är verkligen uppenbart hur olika skolorna är. Elever kan få helt olika utbildning, i helt olika sociala miljöer, konstaterar konstnären.

Vad gör du om ni går miste om ufo-huset?

– Åh, då får jag ta en stund för att gråta. Men projektet är större än Futurohuset. Vi har pratat med ungarna från de tre skolorna vad de önskarsig på platsen – det var bland annat en stor sandplan för beachvolleyboll.

Plantera äppelträd är en annan idé. Att eleverna plockar äpplena tillsammans och bakar paj skulle kunna vara ett årligt event.

Och lärorikt, inflikar Apolonija Šušteršičs svenska assistent Joakim Forsgren: ”Folk vet inte längre hur man tar tillvara frukten. De köper äpplen från andra sidan jordklotet medan den egna ruttnar i trädgårdarna”.

Men ufo-huset som plats för häng är prio ett. Den aktuella budgivningen projicerades på väggen i Silvanums Furusalen under måndagseftermiddagen. Konstnären bevakade händelseutvecklingen nervöst.

–Jag såg originalprototypen på ett museum i Rotterdam för länge sen, Futurohuset är ju en ikon inom arkitekturen, säger Apolonija Šušteršič.

– Huset som säljs nu är oväntat välbevarat även om det kräver renovering. På Gavlehov skulle det också bli en perfekt plats för folk som åker skidor, att komma in och värma sig i!

– Under hela tiden vi arbetat med det här har vi faktiskt inte mött en enda människa som inte tycker att Futurohuset är en helt fantastisk byggnad, säger Joakim Forsgren.

LÄS MER: "Vår ambition är att ufohuset ska bevaras i Gävleborg".