Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råd att gå i pension?

Allt fler arbetar allt längre. Det vill säga de som har kroppar som mäktar med. Sysselsättningen för dem som har fyllt 65 år har sedan 2004 ökat med hela 80 procent.

Annons

När Fredrik Reinfeldt lyfter frågan att det svenska folket bör fundera på om vi kan tänka oss att arbeta till 75 har han fog för det. Vi lever allt längre, och för att ekvationen inbetalade pensionspremier och utbetalda pensioner ska gå ihop i framtiden måste vi arbeta mer.

Men, förutsättningarna på den svenska arbetsmarknaden är mycket olika. Att arbeta till 75 om du är politiker, hög tjänsteman – eller journalist – kan såklart vara ansträngande, men för de allra flesta fullt möjligt. Att arbeta till 75 om du är undersköterska eller industriarbetare är oftast inte alls möjligt. Det går inte. Kroppen tar slut.

Det normala är att det är män med höga befattningar som väljer att gå i pension sent, medan kvinnor med låg utbildning, tunga jobb och hälsoproblem tenderar att gå i pension tidigt.

Men, under de senaste åren har en förändring skett.

Nyligen rapporterade SVT Rapport att under de senaste tre åren har ett tydligt ökat intresse för att fortsätta arbeta sent i livet märkts, även bland personer med kortare utbildning.

Den största ökningen finns bland personer som har en kort eftergymnasial utbildning.

Misstanken är att det beror på att allt fler människor inser att de inte kommer att ha råd att gå i pension. Den pension de får vid 65 går helt enkelt inte att leva på.

I Pensionsmyndighetens senaste rapport, ”Skäl att gå i pension eller inte”, svarar var femte (19 procent) att skälet till att de fortsätter att jobba efter 65 års ålder är att pensionen inte räcker till. Det är alarmerande siffror.

Regeringen följer slaviskt sin jobblinje och ser såklart gärna att även personer över 65 års ålder arbetar i stället för att leva på pension. Därför är jobbskatteavdraget extra högt över 65 års ålder. Det är i det stora positivt.

Men, det finns en risk. Och det är att det ytterligare vidgar klyftorna. Att de som inte orkar jobba längre än till 65 hamnar ännu längre ifrån de som orkar. Att vi bygger ett samhälle där de med tunga jobb och taskig arbetsmiljö är de ofrånkomliga förlorarna.

Skapar vi ett system där fler ska arbeta längre måste vi helt enkelt skapa arbeten där människor håller.