Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda relationen under småbarnsåren

Att tappa bort varandra i alla måsten är lätt gjort för småbarnsföräldrar. Prioritera bort sådant som inte tillför något i relationen, som att titta på tv eller sitta framför datorn och prata med varandra istället, råder relationsexperten Eva Sanner.

Småbarnsåren är en väldigt sårbar tid för en parrelation. Många skiljer sig redan innan barnet har fyllt ett år.

- Ett stort problem är att småbarnsföräldrar har väldigt höga krav på sig själva och på sitt liv, relationen kommer i sista hand. Man jobbar mycket, vill att det ska vara på ett visst sätt hemma, det ska vara städat, man bygger om huset, har sommarställe. Det är väldigt mycket runt omkring paret som tar energi, säger Eva Sanner som är psykosyntesterapeut och författare till flera böcker, bland annat om relationer.

Man tror att livet blir mer helt när man har de här sakerna omkring sig, menar hon, men glömmer bort att grunden för allt det här är relationen.

- Om relationen inte fungerar, så hjälper det inte hur fint man än har det, resonerar hon.

 

Ta sig tid

Mycket handlar om att prioritera och välja bort. Många av de par som kommer till Eva Sanner säger att de inte har någon tid för varandra, men så visar det sig att de kanske tittar på tv flera timmar varje kväll.

- Varför inte ha en tv-fri kväll för att komma ihåg hur det var att bara sitta och prata. Att fokusera på varandra och bli ihop igen.

Att vara tillsammans på ett positivt sätt och uttrycka uppskattning till varandra behövs för att återladda varandra som kärleksobjekt, tror Eva Sanner. Hon brukar till exempel rekommendera par att kramas lite längre.

- En minut räcker för att känna att man ska landa, få lite fysisk kontakt och känna att den andre är där. Ofta tror vi att en en-sekunds-kram-och-puss betyder att vi möts, men det gör det inte. Kroppen har inte fattat någonting.

 

Uttrycka sig positivt

Vill man ha en förändring i relationen är det viktigt att försöka sträva efter att uttrycka det på ett positivt sätt, tycker Eva Sanner.

- Vi är väldigt bra på att kritisera varandra, att tala om vad som är fel och så blir vi sura när det inte händer något. Problemet är att vi lever med ett enormt stresspåslag och det påverkar vårt sätt att relatera, vi blir mer aggressiva. Om du i stället ger uppskattning och behandlar sin partner med respekt, så får du genast ett annat gensvar.

Hon försöker också uppmana par hon träffar att inte känna sig som offer för sin situation.

- Tänk istället "om vi vill ha kärlek i vårt liv, vad kan vi göra då". Ställ dig frågan måste vi åka till Ikea just i dag eller ha gäster varenda lördag. Titta inte så mycket på vad andra gör. Det är du själv som bestämmer över ditt liv.