Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningen för pc-formatet?

Annons

Det har snackats en del om pc-formatets död.

Men nu kan räddningen komma från oväntat håll.

Flera konsolutvecklare pratar nu om att utveckla spel till pc för att komma runt svårigheterna med multiformat-titlar.

Mina kollegor har vid ett flertal tillfällen spått pc-spelens död på grund av att formatet är en kostsam materialsport där du ständigt måste uppgradera med nya grafikkort, processorer och minnen för att hänga med. Det har ju också märkts att antalet titlar minskat drastiskt till förmån för spelkonsolernas ständigt växande popularitet. Och när antalet nya spel börjar sina så drar spelarna öronen åt sig.

Nu är i och för sig den sjunkande populariteten relativ. Pc är fortfarande det överlägset mest använda formatet om man räknar i rena försäljningssiffror. För något år sedan stod pc-spelen för 50 procent av alla sålda titlar. Trots det känner nog de flesta att pc-scenen hänger lite löst.

Men hav förtröstan, alla pc-gamers.

Lösningen på den framtida spelbristen ser ut att komma. För i takt med att spelutvecklarna brottas med att konvertera populära titlar mellan olika format så ser det ut som om att pc-utveckling är svaret på deras problem.

Spelskapare som Capcom och Konami har börjat prova att utveckla spel till pc först för att sedan konvertera dem till konsol eftersom man då slipper ta hänsyn till en massa olika hårdvarukombinationer.

Lösningen används redan i kommande ”Resident evil 5” och i veckan talade spelgurun Hideo Kojima om liknande lösningar för framtida spel i en intervju med Eurogamer.

För konsolspelarna är det antagligen inte lika kul eftersom man då missar att anpassa spelen fullt ut utifrån den egna hårdvaran. Det har ju visat sig att spel som drar full nytta av maskinens prestanda fungerar absolut bäst. Titta bara på spel som ”Gears of War” och Metal Gear Solid 4”.

För pc-entusiasterna skulle det däremot kunna resultera i en ny guldålder där de flesta av marknadens stortitlar återigen hamnar i var mans dator.

 

Annons