Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningscentral byggs i brandstationen

Gästrike Räddningstjänst ska bygga upp en ny egen räddningscentral. Det blir en konsekvens av att SOS Alarm lämnar Gävle.

I början av hösten meddelade SOS Alarm att man minskar antalet larmcentraler i landet. En av de som läggs ned är centralen i Gävle.

Det får till följd att också räddningstjänstens nuvarande ledningscentral försvinner – man har nämligen hyrt in sig hos SOS Alarm.

– Vi har haft ett inre befäl där som tagit över och lett insatserna efter att SOS Alarm larmat ut, säger räddningschefen Tommy Törling.

Lösningen blir nu att man bygger upp en egen räddningscentral på brandstationen i Gävle.

SOS Alarm kommer även i fortsättningen att ta emot 112-samtalet, bedöma om räddningstjänsten behöver åka ut och sköta utlarmningen – men sedan tar räddningscentralen över ansvaret. Därifrån skickar det inre befälet ut förstärkning om det behövs, omfördelar styrkorna i området och hjälper till med information till de som är ute på olycks- eller brandplatsen.

En fördel med den nya organisationen är att ledningscentralen kommer närmare verksamheten.

En nackdel är att man mister den nära kontakten med SOS Alarm.

– Men vi kommer att ha medlyssning och vi tror att det här kan bli minst lika bra, säger Tommy Törling.

Men att bygga upp en egen räddningscentral kostar en del. Trots bidrag från staten räknar man med att ombyggnation av lokaler och inköp av teknisk utrustning kommer att kosta omkring 400 000 kronor. Centralen ska stå klart i vår.